Izvor: eKapija | Srijeda, 20.05.2020.| 13:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

CBCG: Banke mogu odobriti novi moratorijum na otplatu kredita

(Foto: Pixabay.com/Raten-Kauf)
Savjet Centralne banke Crne Gore donio je odluku kojom je utvrđeno da banke mogu odobriti novi moratorijum na otplatu kredita u trajanju do 90 dana korisnicima kredita na čije je finansijsko stanje negativno uticala epidemija novog koronavirusa.

- Banke su dužne da, do 1. juna 2020. godine, na svojim internet stranicama objave bliže uslove za odobravanje moratorijuma i način prijavljivanja za isti. Za obračun kamate tokom trajanja moratorijuma, kao i dalji tok otplate kredita, banke ne smiju ugovarati nominalnu kamatnu stopu koja je veća od nominalne kamatne stope iz ugovora o kreditu na koji se primjenjuje moratorijum - saopšteno je nakon današnje sjednice Savjeta CBCG.

Savjet je donio i odluku kojom se utvrđuju privremene mjere kojima se bankama omogućava da, i u narednom periodu, nastave sa pružanjem dodatne podrške onim korisnicima kredita koji su, zbog epidemije novog koronavirusa, imali ili će imati negativan uticaj na finansijsku poziciju.

- U tom pravcu, banke mogu pomenutim korisnicima, pod definisanim uslovima, odobriti restrukturiranje kredita, uključujući i gotovinske neobezbijeđene kredite. Krediti restruktuirani u skladu sa ovom odlukom će se tretirati kao novoodobreni, te će banke biti oslobođene dodatnog tereta troškova rezervacija. Ovim se stvaraju uslovi za restrukturiranje kredita pod povoljnijim uslovima - ističu iz CBCG.

Iz nacionalne monetarne institucije navode i da je odluka da se redefiniše princip "opšteg" moratorijuma, kada su banke u obavezi da svim korisnicima koji to zahtijevaju omoguće privremeni zastoj u otplati kredit, zasnovana na analizi podataka prethodnog moratorijuma. Rezultati ove analize pokazali da su tu mjeru, u značajnom obimu, koristila fizička i pravna lica cija likvidnost nije bila ugrožena zbog epidemije. Takođe, dodaju, ove aktivnosti su i u liniji preporuka međunarodnih finansijskih institucija Evropske bankarske agencije, Svjetske banke i dr.

- Na snazi ostaju privremene mjere zabrane isplate dividendi akcionarima, osim isplate u obliku akcija banke, kao i mogućnost odobravanja kredita prema jednom licu, odnosno grupi povezanih lica iznad limita izlozenosti propisanog Zakonom o bankama. Takođe, naknada koju su banke dužne da plaćaju za korišćenje propisanog iznosa obavezne rezerve koji ne vrate istog dana ostaje, do daljnjeg, snižena za 50% - saopšteno je iz CBCG.

Savjet je razmatrao i izvještaj o poslovanju banaka za prvi kvartal 2020. godine. Konstatovano je da bankarski sektor karakteriše visoka kapitalizovanost, očuvana likvidnost i stabilan nivo depozita.

- Savjet CBCG je preporučio bankama da, u okviru svojih poslovnih politika, posebnu pažnju usmjere na projekte iz oblasti turizma, kao i projekte čiji su nosioci mikro, mala i srednja preduzeća - ističu iz Centralne banke.

Kako se navodi u saopštenju, na sjednici su razmatrani i efekti prethodno usvojenih mjera usmjerenih na smanjenje negativnih uticaja epidemije novog koronavirusa.

- Konstatovano je da su mjere CBCG dale značajan doprinos ublažavanju posljedica novog koronavirusa po stanovništvo i privredu. CBCG je, kroz stalno zasijedanje Savjeta i intenzivnu komunikaciju sa bankama i međunarodnim finansijskim institucijama, inicirala i implementirala značajne aktivnosti kojima je obezbijeđena, pored ostalog, dodatna likvidnost u sistemu - kažu iz CBCG.

Tako će, navode, uvođenje moratorijuma, tokom marta, aprila i maja, uvećati likvidnost fizičkih i pravnih lica za cca. 150 mil EUR.

- Dodatno, ranijim smanjenjem stope obavezne rezerve koju su banke dužne da polože kod CBCG za dva procentna poena povećana je likvidnost bankarskog sektora za cca. 70 mil EUR, što je direktno uticalo na povećanje njihovog kreditnog potencijala. Od početka marta do polovine maja, banke su odobrile 6.423 novih kredita, u iznosu od 152,5 mil EUR. I pored dobre likvidnosti bankarskog sektora, CBCG je obezbijedila repo liniju od Banke za međunarodna poravnjanja (BIS) iz Bazela u iznosu od 100 mil EUR. Ova sredstva bi bila korišćena za podršku likvidnosti banaka u slučaju nepredviđenih situacija - zaključuje se u saopštenju Centralne banke Crne Gore.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE