Izvor: Mina | Srijeda, 20.05.2020.| 12:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Povlašćenim proizvođačima struje 38,2 mil EUR za pet i po godina

Ilustracija (Foto: pedrosala/shutterstock.com )
Građani Crne Gore platili su u proteklih pet i po godina proizvođačima struje iz obnovljivih izvora, za 15 malih hidroelektrana (mHE), dva vjetroparka i tri solarne elektrane, ukupno 38,2 mil EUR subvencija, odnosno naknada za podsticanje proizvodnje.

Predstavnici civilnog sektora godinama upozoravaju da je građanima taj trošak nametnut kroz mjesečne račune, ocjenjujući ga kao "reket" u korist povlašćenih kompanija bliskih vlastima, pišu Vijesti.

Ustavni sud se, kako piše list, više od godinu nije izjasnio o inicijativi za ocjenu ustavnosti i zakonitosti članova Zakona o energetici, koji omogućavaju naplatu naknade za podsticanje proizvodnjie (OIE).

Prema podacima koje su Vijesti tražile Ministarstvu ekonomije, 60% ukupnog iznosa ili 23,31 mil EUR subvencija plaćeno je za vjetroelektranu Krnovo kod Nikšića proizvođaču Krnovo Green Energy. Vjetropark je u pogonu od 2017. godine.

Vjetropark Možura kod Ulcinja uključen je u energetski sistem krajem prošle godine, a njen vlasnik, kompanija Možura Wind Park, do sada je dobila oko 1,76 mil EUR.

Vlasnici 15 mHE dobili su ukupno preko 13 mil EUR, a gazde tri solarne elektrane koje rade od prošle godine, nešto više od 80.000 EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.