Izvor: eKapija | Srijeda, 20.05.2020.| 11:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Opština Pljevlja počela implementaciju projekta Wool - Jačanje poljoprivrede kroz proizvodnju, preradu i izvoz vune

Ilustracija (Foto: Elena Vz/shutterstock.com)
U okviru projekta Wool, čiju je implementaciju otpočela Opština Pljevlja, a koji će biti finansiran iz sredstava Jadransko - jonskog programa, doprinijeće se razvoju i jačanju poljoprivrede kroz proizvodnju, preradu i izvoz vune, saopšteno je iz Opštine Pljevlja.

- Učešće u realizaciji ovog projekta imaće deset partnera iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, uključujući lokalne samouprave, istraživačke i edukativne institucije, tehnološke parkove, privredne i poljoprivredne komore - navodi se na opštinskom sajtu.

Ukupan budžet projekta je 1,3 mil EUR , a Opštini Pljevlja pripada oko 115.000 EUR, uključujući 22.500 EUR za nabavku opreme.

- Na ovaj način biće pružena podrška stanovnicima ruralnog područja Pljevalja u valorizaciji vune - proizvoda karakterističnog za ovaj dio Balkana i Evrope, koji je nedovoljno iskorišćen. Aktivnosti, planirane za dvije godine trajanja projekta, doprinijeće intenzivnijem razvoju poljoprivrede i ekonomskom jačanju kroz zaštitu vune kao značajnog prirodnog resursa sjevera Crne Gore, kao i intenziviranje regionalne saradnje u okviru ADRION regije, razmjeni znanja i iskustva, kreiranju novih i valorizaciji tradicionalnih proizvoda od vune - zaključuju iz Opštine Pljevlja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.