Izvor: Agroklub | Srijeda, 20.05.2020.| 09:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Solarne ploče u poljoprivredi značajne u uzgoju živine i povrća

Ilustracija
Farma za domaće životinje izgrađena od solarnih panela je uzgoj koji su osmislili dizajneri iz Studia DOH (Designers on Holiday) i nazvali ga automatizovani mobilni kokošinjac. Kao što i sama riječ kaže, namijenjen je za uzgoj kokošaka i ostale živine, a smješten je u Ekološkom centru u kalifornijskom San Huan Kapistranu, piše In habitat.

Riječ je o laganoj konstrukciji na točkovima koja se svakodnevno lako premješta s parcele na parcelu. Kokošinjac je obložen aluminijumom, kako bi reflektovao toplotu, a dva velika krila stvaraju hlad i štite kokoške od direktne sunčeve svjetlosti, pa osiguravaju prirodnu cirkulaciju vazduha.

Solarni senzori, koji se nalaze na vratima, pri izlasku i zalasku sunca automatski pokreću njihovo otvaranje i zatvaranje, a ugrađeni solarni panel napaja baterije za jednostavno održavanje sistema.

Unutrašnjost konstrukcije je dizajnirana tako da kokoškama osigurava svu potrebnu udobnost. Pri automatskom otvaranju vrata, iz konstrukcije se izvlači uska rampa preko koje koke izlaze iz kokošinjca.

One se svakog dana premještaju i hrane svježom travom, pa istovremeno đubre i pripremaju parcele za novu sezonu sadnje.

Proizvodnja solarnih panela u poljoprivredne svrhe sve više dobija na važnosti, a u cijelom SAD-u koristi se na mnogim farmama, kao što je i ova za uzgoj kokošaka. U poslednjih nekoliko godina uspostavljeno je više pilot programa, a osim u Americi, popularne su i u Velikoj Britaniji i Urugvaju.


Inovacija zanimljiva i za usjeve

Osim za domaće životinje, ova je inovacija postala zanimljiva i uzgajivačima usjeva. Istraživači sa Univerziteta u Arizoni su još jednom potvrdili prednosti uzgoja bilja u hladu solarnih panela, pa su zaključili da se kombinacijom solarne i poljoprivredne proizvodnje proizvodi više električne energije, ostvaruju se veći prinosi, i sve to uz korišćenje manjih količina vode, navodi Clean technica.

Uštede vode su pritom svakako od najveće važnosti, a posebno za poljoprivrednike u Arizoni, gdje je za biljni uzgoj presudno navodnjavanje.

- Otkrili smo da usjevi bolje napreduju u hladu solarnih panela, jer nisu izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti. Zapravo, ukupna proizvodnja "chiltepin" paprika bila je tri puta veća ispod solarnih panela, dok je rod čeri paradajza bio dvostruko veći - rekao je profesor Greg Baron-Gaford, te dodao kako su i potrebe za navodnjavanjem bile puno manje.

Kako se solarni paneli zagrijavaju, njihova se efikasnost smanjuje, ali istraživači su uspjeli da ih rashlade uzgojem kultura ispod fotonaponskih ploča.

- Zagrijavanje solarnih panela sprječava se isparavanjem usjeva koji ispod njih rastu, odnosno njihovim ispuštanjem vode kroz prirodni proces transpiracije - potvrdio je Baron-Gaford i dodao:

- Poljoprivrednici bi, takođe, mogli da profitiraju davanjem u zakup svojih zemljišta za instalaciju solarnih sistema, a kako se posljedice klimatskih promjena, poplave, porast temperatura i suše, već uveliko osjećaju u cijelom svijetu, povezivanjem poljoprivrede i solarne energije mogli bi sebi da osiguraju novi izvor prihoda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.