Izvor: Mina | Srijeda, 20.05.2020.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Indeks prometa u uslugama porastao 0,4% na godišnjem nivou

Ilustracija (Foto: wrangler/shutterstock.com)
Indeks prometa u uslugama u prvom kvartalu ove godine bio je 0,4% veći u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je u poređenju sa prethodnim tromjesečjem pao 26,5%, saopšteno je iz Monstata.

Statističari su kazali da je indeks prometa u uslugama u sektoru G, koji podrazumijeva trgovinu na veliko i na malo motornim vozilima i motociklima i trgovinu na veliko, u prvom kvartalu porastao 8,2% u odnosu na uporedni period. Taj indeks je u odnosu na posljednji kvartal prošle godine bio manji 21,4%.

Indeks prometa u uslugama u sektoru H, koji obuhvata saobraćaj i skladištenje, u prvom kvartalu ove godine je u odsnosu na isti period prošle oslabio 20,1%, dok je u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje pao 34,9%.

Indeks prometa u uslugama u sektoru I, koji podrazumijeva usluge smještaja i ishrane, pao je u prvom kvartalu 14% u odnosu na isti period prošle godine, a 38,5% u poređenju sa posljednjim prošlogodišnjim tromjesečjem.

Indeks prometa u uslugama u sektoru J, koji obuhvata informisanje i komunikacije, porastao je u prvom tromjesečju 2,1% u odnosu na isti period prošle godine. Taj indeks je u poređenju sa posljednjim kvartalom prošle godine bio manji 24,9%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.