Izvor: eKapija+ | Utorak, 19.05.2020.| 17:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Radnici Elnosa iz Banjaluke i Skoplja grade dalekovod dug 121 km na Islandu

(Foto: Elnos Group)
Avion sa radnicima Elnos Grupe je u subotu ujutro poletio sa Aerodroma Banjaluka u Kopenhagen, a potom za glavni grad Islanda, Rejkjavik. Čarter let simbolično predstavlja početak gašenja vazdušne barijere između BiH i svijeta od početka pandemije Covid-19, koja je prije dva mjeseca zatvorila aerodrome širom zemlje.

Međunarodni avionski let na relaciji Banjaluka-Kopenhagen-Rejkjavik je sa piste u Mahovljanima realizovan nakon odobrenja Savjeta ministara BiH. Radnicima Elnosa iz Banjaluke su se u Kopenhagenu priključile njihove kolege iz Sjeverne Makedonije čiji let do Danske se odvio istovremeno kada i avionski prevoz njihovih banjalučkih kolega. Njih ukupno 14 će u narednom periodu nastaviti realizaciju projekta od državnog značaja za najsjeverniju evropsku zemlju-izgradnju novog 220 kV dalekovoda Kröflulína 3.

U pitanju je projekat čije odlaganje za investitora i Elnos Grupu nije bilo opcija. Izgradnja dalekovoda koji će u konačnici biti dug 121 kilometar ima za cilj da podigne nivo stabilnosti elektroenergetske mreže na sjeveru i istoku Islanda.

Elnos Grupa na Islandu posluje pet godina i ovo je za kompaniju sedmi i najveći projekat na ovom tržištu.

Prije mjesec i po dana, na sličan način, čarter letom, grupa od sedam radnika Elnos Grupe je otputovala kako bi nastavila realizaciju projekta u Švedskoj.

Tagovi:
dalekovodi
gradnja dalekovoda
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.