NavMenu

Vila Pavlović, zlatiborski monolit - Savremena arhitektura konačno na srpskoj planini (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 19.05.2020. 16:52
Komentari
Podeli
(Foto: Relja Ivanić)
Na ivici polugradskog naselja, na jednoj od najpopularnijih srpskih planina, na Zlatiboru, nikla je moderna građevina sa naturalističkim elementima - Vila Pavlović, u čijoj je izgradnji korišćen jedinstveni materijal, između ostalog, kamen iz lokalnog kamenoloma.

Vila Pavlović najnoviji je rezultat skoro dvije decenije duge saradnje biroa Neo arhitekti sa porodicom Pavlović, vlasnicima kompanije Textil. Inače, sjedište ove kompanije, zgrada u Užicu, koju je takođe osmislio biro Neo arhitekti, nominovana je za evropsku nagradu za arhitekturu Mis Van Der Roe 2009. godine.

Vila je izgrađena prije dvije godine, na parceli od 3.200 m2, a površina same vile je 500 m2. Autori ovog projekta su arhitekte Snežana Vesnić, Vladimir Milenković i Tatjana Stratimirović.

Iz biroa Neo arhitekti za eKapiju ističu da je ideja izgradnje ove vile proistekla na konceptu otvaranja vile ka prirodi, gdje vila "samo vizuelno" okreće leđa postojećim artefaktima urbanosti, na koje su objekti i infrastruktura u potpunosti povezani.

- Geometrija projekta izvedena je iz bazena dugačkog 50 metara, koji je trebalo da naseli ukopani nivo i omogući žiteljima vile da se bave kondicijom i zdravljem. U nizu od nekoliko iteracija rada na projektu, bazen za isplivavanje nije uspio da izađe u stvarnost, već je učitao osnovu za pozicioniranje, dužinu i oblik vile. Reminiscencija je svjetlucava vodena traka koja otvara prostor mentalnoj kontemplaciji i podržava toplotni komfor ispred vile - kaže za eKapiju Snežana Vesnić.

Materijal koji je korišćen u izgradnji od betona do drveta, livenog teraca, stakla i keramike, ostavljen je u svom osnovnom stanju. Kako arhitekte ističu, jednostavnost arhitektonskog jezika primijenjena je i na spoljašnjosti vile, te je u izgradnji korišćen kamen iz lokalnog kamenoloma kao jedinstveni materijal za anvelopu.

- Ova arhitektonska odluka pojačala je monolitni izgled građevine i potpuno je prizemljila pejzažu. Zlatasti kamen mimikrično je podvukao građevinu u kategoriju kamenih usjeka koje obilježavaju zlatiborsku visoravan – objašnjava Tatjana Stratimirović.

Na pitanje šta ovu vilu čini jedinstvenom, arhitekte kažu da ovaj projekat balansira suprotstavljene elemente savremenog života u ruralnim sredinama.

- Napuštajući sve što predstavlja tipologija "planinske kolibe" i sve varijacije njene forme, ovo je arhitektura koja jedva dodiruje pejzaž, tiho nudeći pravi luksuz – kaže arhitekta Vladimir Milenković iz biroa Neo arhitekti.

U projektu su učestovale i arhitekte Nenad Lužanin, Željko Petković, Boris Ševo, Saša Novaković. Za konstrukciju je bio zadužen Mirko Smiljanić. Projekt menadžer je Milan Lazić, a u izgradnji je bio angažovan NGS-INŽENjERING na čelu sa Nikolom Lučićem.

S. P.


Fotogalerija
Vila Pavlović na Zlatiboru
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.