Izvor: eKapija | Utorak, 19.05.2020.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

CEDIS planira značajne investicije na Cetinju - U sistem za distribuciju električne energije biće uloženo 2,3 mil EUR

Ilustracija (Foto: west cowboy/shutterstock.com )
Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) planira ove godine da u sistem za distribuciju električne energije na području cetinjske opštine investira oko 2,3 mil EUR, saopšteno je u toku susreta gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana sa izvršnim direktorom CEDIS-a Zoranom Đukanovićem.

Sagovornici su ocijenili da Crnogorski elektrodistributivni sistem već nekoliko godina radi na modernizaciji distributivne mreže i objekata, te da je saradnja Prijestonice i CEDIS-a sadržajna, profesionalna i na zadovoljstvo građana, odnosno korisnika usluga.

- Drago mi je što su dijelimo prioritete. Za nas su posebno važni radovi na modernizaciji distributivne mreže i objekata na seoskom području kako bi se omogućilo pouzdano napajanje električnom energijom postojećih korisnika i stvorili uslovi za priključenje novih objekata, a time omogućio razvoj ruralnih područja, pogotovo u sektoru poljoprivrede i turizma, jer se selu vraća sve više građana - kazao je Kašćelan, navodi se na opštinskom sajtu.

CEDIS je u toku 2019. godine pokrenuo investicioni ciklus koji obuhvata projekte revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže sa koje se napajaju crnogorska sela, a za šta bi do kraja 2021. trebalo bi da potroši na 10 mil EUR.

- Saglasili smo se da je unapređenje infrastrukture od presudnog značaja za ukupni razvoj i grada i države. Veoma nam je važno što će u prostoru nakadašnjeg kompleksa gornjeg Oboda biti izgrađena nova trafostanica, kako bismo i naj način podržali investitora koji planira da revitalizuje taj prostor, pokrene proizvodnju i zaposli naše sugrađane - kazao je Kašćelan.

On se zahvalio Đukanoviću na društveno odgovornom poslovanju i razumijevanju CEDIS-a za potrebe zajednice, kao i na kontinuiranoj podršci projektima Prijestonice Cetinje.

- Cetinje je za nas u CEDIS-u važan zadatak. Uradili smo mnogo i uložili višemilionske iznose kroz projekat ugradnje elektronskih brojila, projekte revitalizacije i pojedinačne investicione projekte. Samo tokom ove godine planiramo da u sistem za distribuciju električne energije na području cetinjske opštine investiramo oko dva milona i 300 hiljada eura. I naravno tu nećemo stati, uz odličnu saradnju sa predstavnicima opštine, nastavićemo da brižljivo planiramo i pratimo razvojne zahtjeve naše Prijestonice - poručio je Đukanović.

On je kazao da o CEDIS-u najbolje "govore" postignuti rezultati, navodeći da je izgradnja elektroenergetske infrastrukture "najava" pozitivnih privrednih kretanja te da bi, ukoliko globalne prilike ne budu imale negativan uticaj, trebalo da uslijedi period postepenog napredovanja.

CEDIS je prošle godine u okviru projekta revitalizacije na području cetinjske opštine pokrenuo radove vrijedne oko 517.000 EUR. Završeni su radovi na 10kV dalekovodu Vrela i niskonaponskoj mreži Bajramovica, dok su i dalje aktuelni, ali u okviru planirane dinamike, radovi na 10kV dalekovodima Cetinje i Meterizi. Radovi planirani za ovu godinu, osim završetka revitalizacije ova dva dalekovoda, podrazumijevaju i rekonstrukcije pet trafostanica naponskog nivoa 10/0,4kV, kao i revitalizaciju niskonaponskih mreža Lalino ždrijelo, Dubova - Smokovci i Dodoši.

U završnoj fazi je izuzetno skup i složen projekat rekonstrukcije dalekovoda 35 kV Humci - Rijeka Crnojevića do Zagrablja, čime se rješava decenijski problem elektro snabdijevanja vodovodnog postrojenja u Podgoru i Višnjici. Dionica do Zagrablja koštala je oko 1,2 mil EUR, dok su za izgradnju dionice do magistrale Cetinje - Budva, planirana sredstva u iznosu od oko 360.000 EUR.

U junu bi trebalo da otpočnu radovi na rekonstrukciji dalekovoda 35kV Glava Zete - Čevo čija je vrijednost oko 350.000 EUR, a toku je i nabavka dva transformatora za trafostanicu 35/6 kV Podgor koja će koštati oko 72.000 EUR.

U toku je izgradnja dalekovoda 10 kV Dragomi Do, kao i rekonstrukcija mreža koje se napajaju sa trafostanica 10/0,4 kV Prekornica i Čevo, za je izdvojeno oko 410.000 EUR.

Ove godine CEDIS će izdvojiti i oko 283.000 EUR za radove na mreži i objektima srednjeg naponskog nivoa. Taj iznos predviđen je za izgradnju trafostanica Velji Bostur, Lipovik i Košuta, kao i za rekonstrukciju trafostanice Bajova i revitalizaciju niskonaponskih mreža koje se napajaju sa trafostanica Meterizi i Karuč.

- Finansijski najambiciozniji projekat CEDIS-a jeste ugradnja elektronskih brojila, čija vrijednost zaključno sa trećom fazom prelazi iznos od 100 mil EUR. Plan za naredni period podrazumijeva finalizaciju AMM projekta, za čiju IV fazu je opredijeljeno dodatnih oko 7,6 mil EUR. Na području cetinjske opštine je ugrađeno 8.489 novih, elektronskih brojila, čime je u sistem daljinskog očitavanja uključeno 78% konzuma - zaključuje se u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.