NavMenu

Italija prodala pirinač Kini

Izvor: Agroklub Utorak, 19.05.2020. 10:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Chaded Panichsri/shutterstock.com)Ilustracija
Italija, koja je ujedno i najveći proizvođač pirinča u Evropi, ovu žitaricu je, uprkos krizi, uspjela da proda, ni manje ni više nego - Kinezima.

Osim toga, zabilježili su rast konzumacije te namirnice za vrijeme virusa korona. U prvih šest nedelja pandemije, konzumacija na domaćem tržištu porasla je za čak 47%, ponekad čak nadmašivši i slavnu pastu.

Rižoto je, nakon tjestenine, zvijezda italijanske gastronomije, naročito na sjeveru zemlje. Ovo je jelo popularno i među Kinezima, koji zbog toga uvoze razne sorte kao što su arborio, carnaroli, romu i baldo, koje se inače koriste u njegovoj pripremi.

- To je zato što je naš pirinač po kvalitetu mnogo bolji od one koja se uzgaja u Kini - rekao je Stefano Đrepi iz najvećeg italijanskog poljoprivrednog sindikata Coldiretti.

Ova vijest najviše je oduševila uzgajivače iz Pavije, Lombardije, Verćelija i Novare, regija u kojima se uzgaja 95% italijanskog pirinča.

- To je kao da smo prodali sladoled Eskimima. Našem pirinču i rižotou otvorena su vrata velikog tržišta - komentisali su u Il Corriere della Sera.

Na sjeveru Italije pirinač dobro uspijeva, jer tamo ima dovoljno vode potrebne za uzgoj, što nije slučaj na jugu.

U zemlji ima 4.200 uzgajivača koji oko 200 sorti te žitarice uzgajaju na 220.000 hektara. Iako Italija godišnje proizvede milion i po tona, što je više od pola evropske proizvodnje, na globalnom nivou naš kontinent u proizvodnji pirinča učestvuje sa mizernih 0,4%. Više od 90% od 500 miliona tona koliko se godišnje proizvede te žitarice, dolazi iz Azije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.