Izvor: Energetski portal | Utorak, 19.05.2020.| 09:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Flaše od "biljne plastike" očekuju se na policama supermarketa do 2023. godine

Ilustracija (Foto: 9dream studio/shutterstock.com)
Pivo i bezalkoholna pića uskoro bismo mogli da konzumiramo na mnogo zdraviji način - možda ne za nas, ali za životnu sredinu svakako.

U partnerstvu sa nekim od najvećih proizvođača napitaka na svetu, među kojima su i Carlsberg i Coca-cola, holandska kompanija za proizvodnju biohemije Avantium razvija flaše napravljene od biljaka koje bi u budućnosti zamijenile standardne plastične.

Avantium veruje da će do kraja godine biti obezbijeđene neophodne investicije za izgradnju odgovarajućeg biorafinerijskog postrojenja u kojem će se "štancati" pakovanje na bazi biljnih šećera, umjesto na bazi fosilnih goriva.

Projekat je već podržao Carlsberg koji očekuje da će pivo prodavati u kartonskoj ambalaži obloženoj slojem bioplastike. Svoj doprinos zagađenju plastikom, emisijama štetnih gasova i klimatskim promenama, kroz podršku inovatorima iz Holandije, teže da smanje i Coca-cola i Danone. Glavni izvršni direktor Avantiuma Tom van Aken se nada da će se njihovoj inicijativi za "ozelenjavanje" proizvodnje i potrošnje tokom ljeta pridružiti još zainteresovanih kompanija.

Svake godine se na globalnom nivou, pomoću naftnih derivata, proizvede oko 300 miliona tona nove plastike, što produbljuje postojeću klimatsku krizu. Veći dio se ne reciklira, već se pretvara u mikroplastiku i prodire u naše okruženje, razdirući ga, pogotovo kada je riječ o okeanima. Te sitne plastične čestice predstavljaju i te kako krupan problem, pošto se razgrađuju stotinama godina.

Van Aken je objasnio da se "privlačnost" plastike njegove kompanije krije u njenoj održivosti.

- Ona ne crpi fosilna goriva i može da se reciklira, a istovremeno se u prirodi raspada mnogo brže od normalne plastike - istakao je on i dodao da je reciklaža ipak najpoželjnije rješenje.

Testovi su pokazali da se Avantiumova plastika u komposteru razlaže u potpunosti kroz godinu dana, dok joj je za nestanak u vanjskim uslovima potrebno nekoliko godina.

Dovoljno je izdržljiva i za gazirana pića.

Flaše od biljnih šećera iz kukuruza, žita ili repe bi se na policama supermarketa mogle pojaviti već 2023. godine. Avantium će u početnoj fazi rada proizvoditi oko 5.000 tona plastike, ali najavljuje da će njegovi kapaciteti rasti uporedo sa potražnjom za obnovljivom plastikom. Koristiće biootpad iz održivih izvora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.