Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 18.05.2020.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Slijede značajnija ulaganja u puteve Tuzlanskog kantona - Uskoro treća traka prema aerodromu

(Foto: David Tadevosian/shutterstock.com)
Odluka Vlade FBiH o prekategorizaciji pet lokalnih puteva u regionalne na području Tuzlanskog kantona je izuzetno značajna i doprinijeće većim investicionim ulaganjima, izjavio je Zijad Omerčić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK, a prenosi portal Tip.ba.

Ideja za prekategorizaciju puteva je potekla iz Direkcije, koja je potom putem resornog kantonalnog ministarstva usvojena na Vladi TK, te upućena Federalnoj vladi na usvajanje. Vlada FBiH je na nedavnoj sjednici, održanoj 12. maja ove godine, donijela odluku po kojoj lokalne ceste Brnjik-Vražići-Humka-Zovik, Kalesija-Međeđa-Sapna, Priboj-Teočak, Klokotnica-Lukavica-Kapetani i R-469-"JU Međunarodni aerodrom Tuzla", postaju regionalne ceste.

Omerčić je objasnio da na ovih pet prekategorisanih puteva neće doći do značajnijeg ulaganja kada je u pitanju redovno i zimsko održavanje, jer je te poslove Direkcija radila i u proteklim godinama.

- Međutim, sigurno će doći do značajnijeg ulaganja u smislu izgradnje, rekonstrukcije i sanacije ovih puteva u budućnosti, jer je potrebno dovesti ih u kategoriju regionalnih i na terenu. Dakle, potrebno je uraditi ih tako da zadovoljavaju propisane kriterije regionalnih puteva, kao što je, na primjer, propisana širina kolovoza i drugo - dodao je Omerčić, naglašavajući da Direkcija regionalnih cesta konstantno radi na poboljšanju regionalne putne infrastrukture na području cijelog Tuzlanskog kantona.

Projekat koji, zbog njegove obimnosti i značaja, posebno ističe, jeste završetak izgradnje treće take na regionalnom putu R-469 Živinice-Međaš, čime će se osigurati brži i sigurniji saobraćaj na ovoj veoma prometnoj dionici.

- Ovim se rješava bitan segment regionalne putne infrastrukture, jednog od najznačajnijih regionalnih puteva, jer vodi do Međunarodnog aerodroma Tuzla - kazao je Omerčić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.