NavMenu

Japanska ekonomija ušla u recesiju

Izvor: Beta Ponedjeljak, 18.05.2020. 11:09
Komentari
Podeli
(Foto: Yury Zap/shutterstock.com)
Privreda Japana ušla je u recesiju u prvom tromjesečju 2020. pošto je pandemija koronavirusa zaustavila proizvodnju, izvoz i potrošnju, kao i strahovanja da bi mogla da nastupe još teža vremena, prenosi Glas Amerike (VOA).

Japanska vlada je izvijestila danas da je bruto domaći proizvod realno pao u periodu januar-mart za 3,4% na godišnjem nivou, prema desezoniranim podacima.

Na kvartalnom nivou, pad je iznosio 0,9%.

Izvoz je potonuo za 21,8%, privatne investicije u stanogradnju za skoro 17%, a potrošnja domaćinstava za 3,1%.

Analitičari očekuju pogoršanje situacije jer se treća po veličini svjetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata.

Japan je u tehničkoj recesiji, koja po definiciji nastupa kad privreda zabilježi pad u dva uzastopna kvartala, budući da je u tromjesečju oktobar-decembar već registrovala smanjenje od 1,9%, navodi VOA.

Ekonomija ove zemlje je izuzetno ranjiva na posljedice pandemije s obzirom na zavisnost od trgovine sa SAD-om i Kinom.


Putovanja, turizam i trgovina sa tim i drugim zemljama doživjeli su krah zbog mjera blokade usmjerenih na borbu protiv bolesti kovid-19.

Više od 16.000 ljudi u Japanu zaraženo je korona virusom, a više od 700 je umrlo, što su relativno male cifre imajući u vidu da ta zemlja ima najstarije stanovništvo na svetu i da su njeni gradovi gusto naseljeni.

Japan je prošle nedelje ublažio mjere vanrednog stanja u većem dijelu zemlje, ali su u gradovima koji su žarišta epidemije, kao što je Tokio, zadržana određena ograničenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.