NavMenu

Amazon jedan od najvećih dobitnika korona-krize

Izvor: Mina Ponedjeljak, 18.05.2020. 10:04
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Američka maloprodaja u aprilu pala je rekordnih 16,4%, jedina svijetla tačka bila je internet prodaja koja je od marta porasla 8,4%, a među najvećim pobjednicima epidemije je Amazon.

Njegova prodaja skočila je 26% u prvom tromesečju u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, na 75,5 mlrd USD, prenosi B92.

Promet je bio toliko visok da ponekad neki proizvodi nijesu bili dostupni, a Amazon je morao da zaposli dodatnih 175.000 radnika da bi nastavio sa znatno većom potražnjom.

Možda će dovoljno o rastu prodaje reći podaci o zapošljavanju koje je objavila kompanija u posljednjih mjesec. Amazon je 13. aprila objavio da je od sredine marta zaposlio 100.000 ljudi i da će u narednom periodu zaposliti dodatnih 75.000.

Takođe je revidirano povećanje ukupnih plata u iznosu od 350 mil USD na preko 500 mil USD.

Zatim je 24. aprila kompanija saopštila kako će povećati satnicu i udvostručiti plate za prekovremeni rad do 16. maja. Kompanija je potom još jednom produžila period povećanih plata do 30. maja i revidirala procjenu povećanja ukupne mase plata na više od 800 mil USD.


Dio analitičara očekuje da će se rast prodaje Amazona ubrzati iznad 40%, a vjerovatno kratkoročno i iznad te brojke. Sve više trgovine obavlja se onlajn, posebno u Americi.

Mnogi su signali koji govore u prilog dinamici rasta.

Na konferencijskom pozivu Wayfair-a, navedeno je da je njegov rast prodaje u drugom tromjesečju dostigao oko 90%, a na Etsy-jevom konferencijskom pozivu gdje su predstavljeni rezultati za prvi kvartal, rečeno je da bilježi preko stopostotni rast u bruto količini robe, odnosno ukupnoj vrijednosti proizvoda naručenih na svojoj platformi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.