NavMenu

Pumpni sistem Đerane pušten u pogon - Svježa morska voda za solanske bazene i opstanak ptica

Izvor: eKapija Subota, 16.05.2020. 10:33
Komentari
Podeli
(Foto: Mina FC/Unsplash)
Pumpni sistem Đerane je od četvrtka (14. maja) počeo sa upumpavanjem svježe morske vode u solanske bazene, kako bi se održali optimalni ekološki uslovi za boravak ptica na tom području, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Sistem je pušten u pogon nakon završenih radova na Đeranskom kanalu, čiji su zidovi, na pojedinim mjestima, bili urušeni i tako blokirali upumpavanje vode.

- Za optimalno funkcionisanje vještačkog ekosistema, kao što je Ulcinjska solana, potrebno je mnogo ulaganja, što su potvrdili i strani eksperti u studiji, a angažovali su ih predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma. I mi iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore smo, u skladu sa postojećim kapacitetima, realizovali niz mjera u cilju zaštite i upravljanja ovim područjem - navode iz NPCG.

Ovo preduzeće je, uz pomoć Vlade Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma, riješilo problem popravke postojeće i nabavku nove pumpe. Tokom jula 2018. godine obezbijedilo bager za sanaciju narušenih nasipa i bentova na Ulcinjskoj solani, kako bi bili obezbijeđeni uslovi za protok vode koja je značajna za održavanje osjetljivog ekosistema na Solani.

- U narednom periodu smo planirali da se nasipi održavaju mašinski, a ne ručno, kao što je do sada bila praksa. Takođe, na inicijativu JPNPCG, kapitalnim budžetom predviđeno je da Vlada u ovoj godini izdvoji 1 mil EUR za sanaciju nasipa, a realizaciju će sprovoditi Uprava za javne radove Crne Gore - ističu iz Nacionalnih parkova.

Podsjećaju i da je, odlukom Vlade Crne Gore, Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore povjereno je upravljanje prostorom Ulcinjske solane, u cilju zaštite biodiverziteta, od avgusta 2015. godine.

- U dosadašnjem radu ostvarili smo saradnju sa brojnim subjektima uključujući resorno ministarstvo, nadležne institucije i organizacije, NVO sektor, kao i predstavnike Opštine Ulcinj. Svi oni su konstruktivnim prijedlozima doprinosili da se na valjan način obavljaju predviđene aktivnosti definisane Programom upravljanja za Solanu JPNPCG. Naglašavamo i da mo, i nakon isteka Ugovora o zakupu Ulcinjske solane 24. avgusta 2020. godine, zainteresovano za produženje ugovora. Tako bi, kao odgovorna institucija, znanjem i stručnošću svojih zaposlenih, doprinijeli očuvanju ovog jedinstvenog područja, ukoliko opština Ulcinj do tada, za to ne bude spremna - kažu iz ovog preduzeća.


Dodaju da su svi zaposleni u JPNPCG ponosni što mogu učestvovati u upravljanju Ulcinjskom solanom, koja predstavlja jednu od deset najvećih i ujedno najmlađih solana na Mediteranu.

- Solana je i stanište od globalnog značaja za boravak i gniježđenje vodenih ptica, koje je 2019. godine proglašeno Parkom prirode, kao i Ramsar područjem, močvarom od međunarodnog značaja - zaključuju iz Nacionalnih parkova Crne Gore.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.