NavMenu

Strani radnici u Italiji dobiće dozvolu boravka i rada na nekoliko mjeseci

Izvor: Tanjug Četvrtak, 14.05.2020. 13:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lorenza62/Shutterstock)Ilustracija
Između 100.000 i 300.000 stranih radnika, koji trenutno rade u Italiji, a nemaju stalnu dozvolu boravka, niti dozvolu za rad, novom odlukom Vlade moćiće da legalizuju svoj status - dobiće dozvolu boravka i rada na nekoliko mjeseci, a kada prođe epidemija, tražiće se, najavljeno je, dugoročnije rješenje.

Riječ je o tome da će strani radnici, među kojima je veliki broj onih koji rade u poljoprivredi, turizmu, restoranima, barovima , ali i cijela "armija", pretezno žena - stranaca, koje rade po kućama, čiste ili čuvaju stare i bolesne osobe, moći da dobiju dozvolu boravka, a s time i sva prava i obaveze koje predviđa zakon.

Najveći broj tih, sa stanovišta zakona "nevidljivih" radnika, je zaposlen "na crno", rade uz minimalnu dnevnicu, bez uplata za penziono i zdravstveno osiguranje. Njihov nelegalan status često ih dovodi u polurobovski položaj, jer zavise od volje i raspoloženja poslodavaca, prinuđeni su da rade i po 12 sati uz minimalnu nadnicu, često im oduzimaju dokumente, da bi ih ucjenjivali.

Na jugu Italije, gdje su velike plantaže sezonskog voća i povrća, strani radnici, većinom iz Afrike, žive u improvizovanim naseljima, koja podsjećaju na brazilske favele, u barakicama napravljenim od materijala iz smeća, bez vode, i bez sanitarija i sasvim prepušteni milosti posrednika, koje u Italiji zovu "caporali", nešto kao goniči robova, koji ih iznajmljuju za rad vlasnicima plantaža na na dan ili sedmicu.

U postupak donošenja mjere, koja se odnosi na strane radnike u Italiji, od početka je bilo uključeno ministrarstvo unutrašnjih poslova, jer je nelegelan status stranaca omogućio mafiji da se uključi i profitira i u tom segmentu.

- Ne radi se o šakama, već o osobama - objasnila j eministarka unutrašnjih poslova Lucijana Lamorgeze.

Ministarkaa poljoprivrede, Tereza Belanova, koja je čak prijetila ostavkom, ako se ne usvoji mjera legalizacije stranih radnika, zaplakala je nakon što je odluka donesena:

- Za neke to je možda marginalno, ali za mene je status stranaca u Italiji fundamentalan - rekla je ministarka Belanova.

Predsjednik partije Sjeverna liga Mateo Salvini zamjerio je ministarki Belnova što plače za strancima, "umjesto da bude ganuta sudbinom Italijana".

Problem stranih radnika u Italiji nije nov, traje decenijama i mnogo je složeniji od jednostavne legalizacije njihovog statusa.

I prethodne vlade pokušale su da riješe problem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.