Izvor: Tanjug | Četvrtak, 14.05.2020.| 09:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

MMF predviđa smanjenje privrednih aktivnosti u cijelom regionu - Ukoliko kriza ne potraje, u 2021. se očekuje snažan oporavak ekonomija ZB

(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)
Međunarodni monetarni fond predviđa smanjenje privrednih aktivnosti u 2020. godini u svim zemljama regiona Zapadnog Balkana, sa padom od tri odsto u Srbiji do devet odsto u Crnoj Gori, izjavio je šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa.

- Te projekcije pretpostavljaju potpuno otvaranje ekonomija u drugoj polovini godine, kao i da ne bude drugog talasa infekcije - rekao je za Tanjug Sosa, koji je u srijedu učestvovao na onlajn predstavljanju regionalnih ekonomskih perspektiva EBRD-a za maj 2020. i okruglom stolu sa MMF-om i Svjetskom bankom na temu "Povratak poslu kao i obično Ekonomije Zapadnog Balkana nakon pandemije koronavirusa".

Kako je kazao, prognoze MMF-a uglavnom se podudaraju sa projekcijama EBRD-a za Zapadni Balkan.

Sosa kaže da su ključni "kanali prenosa" pad spoljne tražnje usled smanjivanja ekonomskih aktivnosti kod glavnih trgovinskih partnera, zatim pad aktivnosti u turizmu, kao i doznake i direktna strana ulaganja koji su znatno pogođeni blokadom.

MMF, ipak, projektuje snažan oporavak ekonomskih aktivnosti na Zapadnom Balkanu u 2021. godini, istakao je Sosa i dodao da bi taj rast dostigao između 6,5 i osam odsto, osim u BiH gdje bi dostigao 3,5%.

Sosa je napomenuo da kod tog osnovnog scenarija, ipak, postoje i značajni rizici, s obzirom da izbijanje epidemije može da bude dugotrajnije nego što se trenutno očekuje ili bi moglo već tokom ove godine da dođe do novog skoka pozitivniih na virus Covid-19.

- Nesigurnost po tom pitanju bi mogla uticati na ulaganja u privatnom sektoru i potrošnju više nego što je to trenutno predviđeno. Takođe, rast ključnih trgovinskih partnera EU mogao bi biti manji od očekivanog.

Štaviše, navodi Sosa, slaba potražnja u sektorima koji su teško pogođeni, kao što su putovanja, ugostiteljstvo, zabava i maloprodaja može biti duža nego što se predviđa.

- Na fiskalnom planu, projekujemo značajan porast fiskalnog deficita i nivoa javnog duga širom regiona u 2020. To je rezultat i nižih ekonomskih aktivnosti i fiskalnih mjera koje su preduzete za podršku privredi i zapošljavanju - rekao je stručnjak MMF-a.

MMF očekuje da će se fiskalni deficit smanjiti na održivi nivo tokom 2021. godine, kako se ekonomije u regionu budu oporavljale.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.