NavMenu

Agora poručuje da ekonomska pomoć EU Zapadnom Balkanu mora da uključi energetsku tranziciju

Izvor: Beta Utorak, 12.05.2020. 17:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)Ilustracija
Zemlje Zapadnog Balkana moraju da pakete pomoći, koje su dobile od Evropske unije za rješavanje ekonomskih posljedica pandemije korona virusa, iskoriste ne samo za jačanje ekonomije, nego i da modernizuju energetske sisteme, smanje zagađenje i redukuju emisije štetnih gasova, saopštio je energetski tink-tenk Agora energetski preokret (Agora Energiewende).

Tom regionu je i prije pandemije bila potrebna pomoć za reformu i "dekarbonizaciju ekonomije", tako da, navodi Agora, EU mora prelazak na čistu energiju postaviti kao prioritet u paketima pomoći koju daje tim zemljama.

- U tom svjetlu, Evropska komisija bi trebalo da uključi nekoliko mjera kada bude predstavljala detalje najavljenih paketa pomoći. Te mjere treba da osiguraju da zemlje slijede koliko god je moguće put EU ka ekonomiji sa nultom emisijom gasova sa efektom staklene bašte, da privuku zelene javne i privatne investicije i da identifikuju oblasti u kojima je potrebna administrativna ili tehnička podrška - navodi Agora.

Tink-tenk stoga preporučuje da paketi pomoći EU za oporavak zemalja Zapadnog Balkana od pandemije korona virusa obuhvate pet elemenata: smanjenje emisije štetnih gasova, povećanje energetske efikasnosti, veće korišćenje obnovljivih izvora energije, energetsku tranziciju na socijalno prihvatljiv način i unapređenje obrazovanja i inovacije.

- Program rasta i investicija se mora fokusirati na velike izazove 21. vijeka koji su postojali i prije korona krize - navodi se u saopštenju i dodaje da je jedan od najvećih izazova s kojim se suočava šest zemalja Zapadnog Balkana zagađenje, koje je među najvećim u Evropi.

Od osam evropskih država u kojima je prekoračen preporučeni nivo izloženosti mikroskopskim česticama PM2,5, pet je iz regiona Zapadnog Balkana. Prekoračenje maksimalno dozvoljene dnevne koncentracije čestica PM10 registruje se između 120 i 180 dana godišnje u zapadnobalkanskim gradovima, a prema nacionalnim i evropskim zakonima dozvoljeno je prekoračenje 35 dana u toku godine.

Zagađenje vazduha u gradovima regiona doprinosi 4% do 19% prerane smrti i smanjuje životni vijek za 0,4 do 1,3 godine, navodi se u saopštenju Agore.

Jedan od najvećih izvora zagađenja je eksploatacija uglja zbog velike zavisnosti od domaćeg lignita u proizvodnji električne energije u svim zemljama Zapadnog Balkana osim Albanije. Agora dodaje da je u planu proširenje kapaciteta lignita u BiH i Srbiji i da je to u suprotnosti sa evropskim odredbama o državnoj pomoći i ograničenju zagađenja vazduha.

- Potrebna je snažnija akcija EU za smanjenje zagađenja, postepeno ukidanje postrojenja na lignit i pomaganje zemljama Zapadnog Balkana da ostvare energetsku tranziciju - piše Agora.

Organizacija ističe da Zapadni Balkan ne smije biti isključen iz Evropskog zelenog dogovora, jer bi se to negativno odrazilo i na ciljeve same EU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.