NavMenu

Unija poslodavaca traži dodatne subvencije privredi, bržu pomoć i manje birokratije

Izvor: Vijesti Utorak, 12.05.2020. 13:41
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/moerschy)
Treći paket mjera države trebao bi da sadrži dodatne subvencije za firme kojima je bio zabranjen rad, jer se u najvećem broju slučajeva radi o mikro i malim preduzećima koje je kriza izazvana novim koronavirusom posebno pogodila. To je stav članstva Unije poslodavaca (UPCG).

- U toku je rad na trećem setu predloga mjera. Nakon usaglašavanja sa privrednicima - našim članovima i usvajanja na Upravnom odboru inovirani predlog mjera biće upućen Vladi i Operativnom štabu Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za podršku privredi - kazali su za Vijesti u toj organizaciji.

Srezati javnu potrošnju

Predstavnici ekonomske struke smatraju da nove mjere Vlade treba da sadrže racionalizaciju javne potrošnje, smanjenje visokih plata javnih funkcionera, oporezovanje nelegalno stečenih prihoda, da budu usmjere ka dodatnoj pomoći zatvorenim đelatnostima koje su najviše pogođene pandemijom, većem oslobađanju lokalnih i državnih taksi...

Ministar finansija Darko Radunović najavio je za kraj maja ili početak juna rebalans ovogodišnjeg budžeta i treći paket mjera podrške građanima i privredi u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom.

- Tada ćemo vidjeti sa kojim mjerama ćemo sve ići prema privredi. Banke moraju biti dio rješenja. Našoj privredi biće potreban duži rok, sa mogućim grejs periodom, jer nije realno očekivati sanaciju problema u kratkom roku - rekao je nedavno Radunović.

Vlada je prije 17 dana usvojila drugi paket mjera, vrijedan 46 mil EUR u neto iznosu - 75 mil EUR bruto efekta.

Glavno u toj podršci su državne subvencije za april i maj za minimalnu platu u punom iznosu za zatvorene đelatnosti i turistički sektor, kao i polovina ili 70% bruto iznosa za ugrožene preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, novo zapošljavanje, plaćeno odsustvo zaposlenih zbog ostanka doma sa djecom koja nijesu starija od 11 godina te one u karantinu ili samoizolaciji.

Predsjednik države Milo Đukanović je izjavio prije skoro mjesec da bi Vlada odmah trebalo da pripremi treći, mnogo ofanzivniji s mjerama ekonomske i razvojne politike, posebno ukazujući na podsticaj za investicije.

On je kazao da vjeruje da će se tokom maja donijeti odluke "od presudnog značaja za ekonomski i društveni razvoj Crne Gore u narednoj deceniji".

Premijer Duško Marković je kazao da se treći paket mjera priprema u saradnji sa međunarodnim partnerima i "sve što je strateški važno za crnogorsku ekonomiju biće u tom paketu". Najavljen i poseban paket podrške turizmu, ali još nije usvojen.

Bez nekih plaćanja, izmjene kod PDV-a

Iz UPCG su kazali da vjeruju da je svima jasno da je stanje izazvano pandemijom rezultiralo ne samo padom, već i izostankom prihoda za veliki broj preduzeća - i to ne njihovom krivicom, te da je zato intervencija države neophodna i važna i kao takva mora biti brza, bez puno birokratije.

Objašnjavaju da je u priči za treći paket mjera neophodno ponoviti i neke od njihovih ranijih predloga za koje je procijenjeno da u kratkom roku mogu biti efikasni i stimulativni za likvidnost kompanija i očuvanje radnih mjesta, dok dugoročno mogu pozitivno djelovati na stabilnost poslovanja firmi, a time i prihode koje država ubira po raznim osnovama.

- Iako je u ovom trenutku veoma nezahvalno navoditi bilo kakav sadržaj koji je još uvijek predmet usaglašavanja sa našim članstvom, rješenja koja ćemo predložiti odnosiće se na zahtjev za izmjene zakona o PDV-u, uvođenje obaveze plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji (počev od 1. aprila), oslobađanje privrednika iz sektora turizma i ugostiteljstva obaveze plaćanja određenih vrsta naknada... Pozdravili smo najavu Vlade vezanu za kreiranje novih kreditnih linija IRF-a za koje i očekujemo da budu u skladu sa iskazanim zahtjevima privrede. Stoga će i predlozi UPCG ići u pravcu sniženja kamata na postojeće zajmove, izmjena kriterijuma za odobrenje kredita (u cilju većeg obuhvata potencijalnih korisnika), produžetka trajanja moratorijuma. Imajući u vidu konkretne probleme i potrebe privrednika, posebno je važno postupanje opština, te će jedan dio zahtjeva biti adresiran i u odnosu na njih - kazali su u UPCG.


U drugom paketu je i jednokratna pomoć od 50 EUR za dio penzionera i nezaposlenih koji ne primaju naknade, podrška poljorivrednicima i ribarima, medijima kroz kedit IRF-a, uz linije za privrednike za koje se procedure takođe moraju olabaviti...

Prvi - martovski paket mjera se, između ostalog, odnosio na odlaganje poreskih i kreditnih obaveza do 90 dana, isplatu po 50 EUR penzionerima sa najnižim primanjem i onima sa materijalnim obezbjeđenjem.


Potrebna konkretna podrška

Poslodavci poručuju da je u ovom trenutku crnogorska privreda u teškoj situaciji koja prijeti da ugrozi održivost poslovanja velikog broja preduzeća, a posebno pogađa male privredne sisteme kojih u državi ima čak oko 98%.

- Stoga, UPCG očekuje da treći paket mjera podrške Vlade bude kreiran u što kraćem roku i da planirana pomoć države preduzećima sadrži mjere koje su konkretne, adekvatne i lišene bilo kakvih komplikovanih administrativnih procedura i ograničenja. Važno je da odluke koje će tom prilikom biti donijete ne sadrže nejasna uputstva, niti rješenja podložna promjenama koje će se vršiti "u hodu", naročito jer se time podstiče dodatna nesigurnost, ali i neizvjesnost firmi oko toga na kakvu podršku mogu računati - naglasili su u UPCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.