NavMenu

Austrija pomaže ugostitelje sa pola milijarde evra

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 11.05.2020. 12:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija)Ilustracija
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc predstavio je paket pomoći vlade u vrijednosti od pola milijarde evra austrijskim ugostiteljima, koji od 15. maja ponovo mogu da rade.

Kurc je na konferenciji za štampu podsjetio da je nivo novozaraženih i dalje na izuzetno niskom nivou, te da postoji više pokrajina u kojima više nema novoobolelih od korona virusa.

- Nalazimo se na dobrom putu i na osnovu tog razvoja podižemo privredu, kako bi mogli brže od ostalih da se vratimo normalnosti - naglasio je Kurc.

On je dodao da ga raduje što će, kao što je bilo planirano, gastronomija moći ponovo da radi, dodajući da je ona dio austrijskog identiteta.

Aktuelna kriza, prema njegovim riječima, posebno je pogodila ugostiteljstvo i turizam, te je vlada svjesna svoje odgovornosti i želi da pomogne.

Podsjetio je da su ugostitelji, tokom nedelja kada nisu mogli da rade, iskoristili mogućnost skraćenog radnog vremena za zaposlene, i da će za taj period država preuzeti 75% njihovih fiksnih troškova.

Međutim, otvaranjem, kako kaže, nije prošla kriza, jer je poznato da se potrošnja ne vraća odmah na raniji nivo. Zbog toga je dogovoren paket mjera pomoći, koji bi trebalo da podstakne potrošnju i ujedno poreski rastereti ugostitelje.

Ministarka turizma Elizabet Kestinger prenijela je da je predviđeno smanjenje PDV-a na bezalkoholna pića sa 20% na 10%. Smanjenje poreza na alkoholna pića, prema njenim rečima, nije moguće zbog EU. Pozvala je ugostitelje da ne mijenjaju cijene, i dodala da od smanjenja poreza treba da profitiraju.

Predviđena je i posebna pomoć za seoske ugostiteljske objekte, kako se ne bi zatvorili.

Takođe je usvojeno ukidanje poreza na"pjenušava vina", za koja se do sada po litri naplaćivao po 1 EUR.

U cilju podsticanja odlaska u ugostiteljske objekte, usvojena je i mjera da poslovni ručkovi u višim iznosima mogu biti otpisivani od poreza.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.