NavMenu

Montenegro Airlines u aprilu zabilježio višemilionske gubitke - Prvi letovi ka zemljama regiona očekuju se u junu

Izvor: Mina Ponedjeljak, 11.05.2020. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Kriza izazvana koronavirusom ima teške i razarajuće posljedice za avio-industriju i sve njene činioce kazao je novi izvršni direktor Montenegro Airlines-a (MA) Vlastimir Ristić i dodao da su suočeni sa najtežom krizom komercijalne avijacije od njenog postanka.

On je u intervjuu za Dan kazao da je svaki dan prizemljenja aviona jako skup, i generišu se troškovi koji ne samo da se ne mogu zaustaviti već se sa trajanjem krize multipliciraju.

- Bliže podatke o efektima krize po MA imaćemo po okončanju perioda bez komercijalnog letenja, i za sada bismo se uzdržali od nezahvalne prognoze kvantifikacije gubitka - rekao je Ristić.

On je dodao da je avio-saobraćaj zaustavljen 16. marta, a imajući u vidu posljednje mjere koje je predstavilo Nacionalno-kordinaciono tijelo (NKT), prvi letovi se mogu očekivati u junu i to ka destinacijama u okruženju, u smanjenom intenzitetu zbog redukovane tražnje.

- Tu krizu i smanjenje prihoda, osjetiće svi koji su direktno ili posredno vezani za avio-prevoz, od aerodroma, turističkih agencija, turoperatora, hotela, restorana i svih ostalih vidova turističke ponude. Svi smo u turističkom lancu koji trpi, ali se nadamo da ćemo, uz pomoć Vlade i međunarodnih organizacija, ipak izdržati - naveo je Ristić.

On je saopštio da se teške posljedice koje Covid-19 ostavlja po poslovanje tiču, prije svega, budućeg rada i za sada ih je teško cjelovito sagledati.

- Sprovođenje usvojenog zakona o MA je naš prioritetni zadatak i u svojoj primjeni ima elemenata koji se tiču postupaka nabavki osnovnih sredstava kompanije a koja su, sa druge strane, tržišna kategorija - kazao je Ristić.

Kako će tržište reagovati na sve potrese koje Covid-19 izaziva, kako je objasnio, sada je rano zaključiti, ali može se reći da će, osim negativnih efekata o kojima ima dosta riječi, možda biti i onih koji nijesu po avio-operatere nepovoljni, kao što su pad cijene avio-goriva i aerodromskih usluga, i očekivano širenje ponude polovnih letjelica na tržištu iznajmljivanja i prodaje avio-jedinica.

- Ali, moramo biti oprezni, i sa ovakvim analizama, dodatno sačekati - kazao je Ristić.

Na pitanje Dana koliki je u aprilu minus iz poslovanja MA Ristić je rekao da je riječ o višemilionskim gubicima.

- Prizemljeni smo već dva mjeseca, pa su i prodajno-komercijalne aktivnosti u potpunosti zaustavljene.
Sa druge strane, imamo mnogo fiksnih obaveza. Za ovu priliku pomenućemo samo najmarkantnije: isplata što lizing, što kreditnih renti za avione, održavanje avio-motora u odgovarajućoj tehničkoj kondiciji, isplatu zarada zaposlenima - naveo je Ristić.

On je dodao da su se susreli sa najvećom krizom u avio-industriji koja je pogodila i velike i male kompanije. MA ne može biti izuzetak.

Ristić je saopštio da je prisilni prekid osnovne djelatnosti društva uslovio odsustvo potreba za angažovanje radne snage.

- Iako nerado, iz razloga racionalnog vođenja kompanije, morali smo pribjeći zakonskom institutu privremenog prekida rada bez krivice zaposlenog, što znači da zaposleni nijesu na poslu i nijesu dužni da rade od kuće - dodao je Ristić.

On je objasnio da im za navedeno pripada pravo na isplatu zarade u visini od 70% osnova za naknadu koju čini prosječna zarada ostvarena u prethodnom polugodištu.

- Prihvatajući bez izuzetka i na pravi način takvu odluku poslovodstva, zaposleni su pokazali da dijele sudbinu kompanije i teret krize - rekao je Ristić.


Na pitanje Dana, dokle je stigao postupak pokrenut zbog sumnje da je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer upravlja dvjema privatnim kompanijama Ristić je rekao da je završen prije nekoliko mjeseci.

- Ali, najkorisnije je da pustimo institucijama sistema da dovedu do kraja svoje aktivnosti i time će pažnja javnosti u ovoj stvari dobiti odgovarajući odgovor - rekao je Ristić.

On je objasnio da će strateški cilj MA ostati nepromijenjen, i da se ogleda u očuvanju privrednih, turističkih i strateških potencijala koje kompanija ima.

- Ukupna društvena funkcija kompanije mora jačati u susret ulaganju i očekivanjima vlasnika, Vlade Crne Gore. Učinićemo sve da se što bolje spremimo za implementaciju Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA i intenzivno ćemo sprovoditi i pripremati aktivnosti koje idu u pravcu namjenske upotrebe tih sredstava - dodao je Ristić.

On je kazao da je MA takvim odnosom osnivača dobio novu šansu da pokaže svoju sposobnost prilagodljivosti dinamičnom procesu mijenjanja karaktera avio-saobraćaja i pokaže da kao mala, racionalna i fleksibilna avio-kompanija ima šansu da se najprije sačuva, a potom i postane, za regionalne uslove, ozbiljna kompanija koja obavlja svoj društveni zadatak.

- Put ka opisanom cilju, svakako zahtijeva aktivan rad svih zaposlenih i sistemske promjene pristupa poslu. Pri ovome mislim prije svega na kadrovsko jačanje MA u sektorima koji nijesu vezani za operativne procese realizacije letenja, privlačenje mladih ali i iskusnijih ljudi, koji će avijaciju doživjeti kao afirmaciju i izazov i na srednji i duži rok vidjeti sebe u MA. Vjerujemo da nakon svega, MA ima privrednu priliku a trudićemo se da stvorimo sada nedostajući kadrovski potencijal, da je iskoristimo - zaključio je Ristić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.