NavMenu

OC Jahorina planira kreditno zaduženje od 99 mil KM za realizaciju budućih projekata

Izvor: Capital Nedjelja, 10.05.2020. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: facebook.com/JahorinaOC)
Olimpijski centar (OC) Jahorina planira da se, uz garancije Vlade Republike Srpske, zaduži za 99 mil KM na period od 15 godina kako bi gradili dvije gondole, jedan četvorosjed sa stazama i sistemom za vještačko osnježavanje i halu, te zatravnili staze.

Pred Skupštinom akcionara OC Jahorina 25. maja 2020. naći će se Odluka o dugoročnom kreditnom zaduženju kod banaka, u iznosu od 99 miliona KM, za nastavak investicionog ciklusa na Jahorini.

Prva od planiranih investicija je gradnja gondole Jahorina – Pale kako bi povezali skijalište Ravna planina u Palama sa skijalištem Jahorina na toj istoimenoj planini.

- Projekat podrazumijeva izgradnju gondole, ski lifta, izgradnju ski staze Jahorina – Ravna planina, osnježavanje ski staze Ravna planina, izgradnju pasarele i osvjetljenje ski staze - obrazlažu u OC Jahorina i dodaju da ovaj projekat ima i veliki ekološki značaj jer bi se značajno smanjio broj korisnika automobila na ovoj relaciji, što će direktno uticati i na smanjenje zagađenosti.

Drugi projekat za koji se zadužuju je gradnja gondole Trnovo koja bi povezala vikend naselja Trnovo sa podsektorom Poljice u konceptu jedinstvenog sistema skijališta.

- Polazne stanice su pozicionirane na način da iste obezbjeđuju pristup skijašima sa drugih ski staza i žičara i gondola u jedinstvenom sistemu skijališta sa omogućenim preskijavanjem od jedne do druge žičare - navode u OC Jahorina.

Okvirna dužina ove gondole je 685 metara sa zaštitnim zonama od po 20 metara sa svake strane.

Dodaju da kapacitet gondole obavezno mora biti izbalansiran i usklađen sa smeštajnim kapacitetima i kapacitetom ski staza, odnosno da se moraju obavezno uračunati i planirani vikend izletnici.

- Cilj je da se omogući efikasan transport, kao i udobnost korisnika. Ovaj projekat podrazumjeva: izgradnju gondole, ski lifta, pokretne trake, izgradnju ski staze, signalizacije, osnježavanje ski staze, osvjetljenje ski staze i Ski Data -naveli su u OC Jahorina.

Treći projekat je izgradnja četvorosjeda Rajska dolina sa pripadajućim stazama i sistemom za vještačko osnježavanje, Ski Data, te radovi na stazama.

- Na ovaj način oživili bi dio planine na kome je održavana Olimpijada 84, osnježili bi jedinu crnu stazu na skijalištu, rasteretili postojeće staze, a samim tim doprinijeli većoj bezbijednosti skijaša i boljoj i raznovrsnijoj ponudi - istakli su u OC Jahorina.

Planira se i sufinansiranje dijela troškova izgradnje višenamjenske hale na Jahorini u kojoj će biti lokali, spa centar, teretana, poslovne prostorije i atletska staza.

Tu je i zatravnjivanje ski staza, za šta ističu da je neophodno kako bi se obezbijedile kvalitetne staze, veća bezbijednost skijaša, te smanjio broj povreda.

- Navedeni projekti obuhvataju i svu prateću infrastrukturu za ljetne i zimske sadržaje. Osnovni društveni cilj investicija je bolje iskorišćenje turističkog potencijala Jahorine, modernizacija, povećanje broja posjetilaca i obima turističkih usluga, rast konkurentnosti poslovanja - istakli su u OC Jahorina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.