NavMenu

Muzej u zatvoru u Mitrovici jedinstven na Balkanu - Istorija od Karađorđa do perioda poslije Drugog svjetskog rata

Izvor: Novosti Nedjelja, 10.05.2020. 15:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Prvi sef otporan na vatru i provale napravljen je 1. septembra 1852. godine. Njegov tvorac bio je Franc Verthajm. Jedan od Verthajmovih sefova našao se 1895. godine i u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici. Čuva se i danas, a od kraja Drugog svjetskog rata, kada su izgubljeni ključevi, stoji - neotvoren.

Ovaj misteriozni sef nalazi se na ulazu u muzejsku postavku, jedinu ovakvu na Balkanu, koja je otvorena u decembru prošle godine. Muzej je odmah po svečanom otvaranju zatvoren, prvo zbog radova, a zatim zbog epidemije. Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ u Sremskoj Mitrovici, najavljuje da će za građanstvo konačno biti otvoren.

Na samom ulasku posjetioce dočekuje i matična knjiga osuđenika od 1925. do 1936, u koju su upisana brojna poznata imena ondašnjeg komunističkog pokreta. Tu je i zvono sa zatvorske crkve, koju su komunisti poslije Drugog svjetskog rata srušili i napravili Dom kulture. Crkva je bila, kako ovdje kažu, dvopolna - namijenjena i pravoslavcima i katolicima. Alimpić otkriva da će biti obnovljena i da će zvono, izliveno početkom 20. vijeka u Sremskim Karlovcima, biti vraćeno na toranj.

Eksponati su i razni bodeži oduzeti od osuđenika prilikom pregleda soba. Neki su zarđali, neki iskrivljeni, a koristili su ih u međusobnim obračunima.

Najdramatičnije dane sremskomitrovačka kaznionica doživjela je u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kada je pretvorena u logor. Stradanje Srbija prikazala je postavka scenografa Vladislave Munić Kanington.

U Muzeju se mogu videti skeleti nekih od tih logoraša, ali i originalni gvozdeni krevet iz Mladićke zgrade, kasnije čuvenog Trećeg paviljona, koja je najprije bila kaznionica za maloljetnike, a potom su u njoj mahom bili politički osuđenici.

Tu su i simulacije obične ćelije i samice (u jednoj ćeliji je u doba Kraljevine bilo čak 80 osuđenika), kao i točak za mučenje iz doba Karađorđa.

Posjetioci mogu vidjeti i originalne bukagije, vješala, i crni cilindar, bele rukavice i pismo sudu za naplatu usluga, koje je iza sebe ostavio državni dželat, Rom češkog porijekla Karel Dragutin Hart.

Upravo odavde, iz sremskomitrovačkog zatvora, odvođeni su srpski civili na pravoslavno groblje tokom 1942. godine, streljani i zakopavani u masovne grobnice. Odatle je u smrt odveden i slikar Sava Šumanović, uhapšen u raciji 28. avgusta. Samo u noći između 29. i 30. avgusta streljano je 150 ljudi. Za vrijeme NDH na ovom području je ubijeno 21.597 ljudi, od čega 2.172 djece i oko 4.000 žena.

Najpoznatiji komunisti iza sremskomitrovačkih rešetaka bili su Milovan Đilas, Moša Pijade i Rodoljub Čolaković. Poslije rata ovdje je bio i pisac Borislav Pekić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.