NavMenu

Rast indeksa i prometa na Montenegroberzi - Realizovane 23 transakcije

Izvor: Mina Nedjelja, 10.05.2020. 13:35
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Rast oba indeksa i prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Evropska komisija (EK) prognozirala pad crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini od 5,9 odsto, usljed negativnih efekata pandemije koronavirusa.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je 4,8 odsto na 711,19 poena, a MONEX indeks 2,4 odsto na 10.506,76 bodova.

Promet, realizovan kroz 23 transakcije, iznosio je 33,99 hiljada EUR i bio je 2,7 puta veći od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale su akcije Jugopetrola, koje su u petak koštale 9,98 EUR.

Rasle su akcije Plantaža, neznatno na osam centi. Trgovano je i dionicama Hotelske grupe Budvanska rivijera, Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo i Sveti Stefan hotela, koje su koštale 5,16 EUR, odnosno tri EUR i 2,56 EUR.

Akcije Crnogorskog Telekoma, Montepranzo-Bokaprodukta i Zetatransa, kojima je takođe trgovano, u petak su vrijedile 1,25 EUR, odnosno šest EUR i 98,1 cent.

EK je u novim proljećnim prognozama predvidjela pad crnogorskog BDP-a u ovoj godini od 5,9 odsto, dok je za narednu prognozirala rast od 4,4%.

- Očekuje se znatan pad ekonomije u ovoj godini zbog negativnih efekata pandemije koronavirusa. Crnogorska ekonomija je snažno zavisna od turizma, ključnog izvora rasta BDP-a, deviznih promjena, zaposlenosti i fiskalnih prihoda - navodi se u izvještaju EK.

EK, između ostalog, očekuje da će pandemija gurnuti Crnu Goru u dublju recesiju od globalne finansijske krize, usljed kolapsa turističkih dolazaka zbog prekida međunarodnih putovanja nakon mjera "zaključavanja", implementiranih u većini zemalja.

Iz Ministarstva finansija je ove sedmice saopšteno da je deficit budžeta za prva tri mjeseca ove godine iznosio 77 mil EUR ili 1,53% BDP-a i bio je 62,2% manji u odnosu na planirani.

- Deficit budžeta je u odnosu na isti prošlogodinji period veći 5,7 mil EUR ili osam odsto - navedeno je u dokumentu Ministarstva o izvršenju budžeta za prva tri ovogodišnja mjeseca.

Prihodi budžeta su u prva tri mjeseca, uprkos ograničenoj ekonomskoj aktivnosti uzrokovanoj pandemijom, iznosili 375,2 mil EUR ili 7,46% procijenjenog BDP-a. To je 2,4% više u odnosu na plan.

U Crnoj Gori je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na kraju aprila bilo 40,36 hiljada nezaposlenih, što je 13,6% više nego u martu, dok je stopa nezaposlenosti porasla na 17,4%.


Iz Centralne banke (CBCG) je krajem sedmice saopšteno da su banke tokom marta i aprila odobrile 4,94 hiljade novih kredita u vrijednosti od oko 115 mil EUR, od čega je veći dio, oko 80 mil EUR, usmjeren na privredu.

Savjet CBCG je konstatovao da uvođenje moratorijuma na otplatu kredita značajno doprinosi uvećanju ukupne likvidnosti u sistemu.

- Prema kalkulaciji CBCG, uvođenje moratorijuma će, tokom marta, aprila i maja, uvećati likvidnost građana i preduzeća za oko 150 mil EUR, što predstavlja skoro tri odsto BDP-a - naveli su iz CBCG.

Ove sedmice je saopšteno i da je Investiciono razvojni fond (IRF) od 25. marta primio 920 zahtjeva crnogorskih preduzetnika za prevazilaženje problema nelikvidnosti, od čega je odobrio 243 kredita ukupne vrijednosti 44,9 mil EUR.

Iz IRF-a su kazali da je 188 zahtjeva trenutno u proceduri obrade.

- Do sada je odobreno 810 moratorijuma na finansijske plasmane odobrene od IRF-a u ukupnom iznosu od 158 mil EUR - rekli su predstavnici IRF-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.