NavMenu

Investicioni ciklus Luke Bar vrijedan 7 mil EUR - U planu nabavka lučke mehanizacije, izgradnja montažnog skladišta i početak rekonstrukcije operativne obale Volujica

Izvor: Mina Petak, 08.05.2020. 10:24
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Miles Loewen)
Shodno odluci Vlade da svoje luke stavi na raspolaganje i zemljama regiona, Luka Bar je nastavila sa pružanjem svih lučko-transportnih usluga komintentima, bez bilo kakvih zastoja i ograničenja u radu, saopštio je izvršni direktor te barske kompanije, Vladan Vučelić.

On je naveo da ne razmišljaju o otkazima, ali da je dogovoreno smanjenje zarada za april, maj i jun, objašnjavajući da to u vanrednim uslovima obezbjeđuje stabilnost poslovanja na duži rok.

- Još je rano govoriti o krajnjim posljedicama pandemije i bez obzira na otežavajuće okolnosti poslovanja postoji nada da će Luka Bar i ovu poslovnu godinu završiti sa pozitivnim rezultatom - kazao je Vučelić Pobjedi i dodao da to ne zavisi samo od Luke i njenih kapaciteta, već i od situacije u kojoj će se naći njihovi ključni poslovni partneri.

Vučelić je rekao da je evidentno smanjenje privredne aktivnosti korisnika usluga u okviru slobodne zone, kao i problemi u naplati potraživanja, a obustavljeno je i par važnih pregovora koje je Luka započela krajem prošle i početkom ove godine.

On smatra da se slobodna zona Luke Bar, posmatrano i kroz prizmu aktuelne pandemije, može i mora shvatiti kao šansa za ekonomski razvoj.

- Razvoj domaće proizvodnje u okviru zone, prije svega proizvodnje najbitnijih prehrambenih proizvoda, kao i obezbjeđivanje sigurnog snabdijevanja domaćeg tržišta je ono o čemu ćemo i Vlada, ali i svi mi u sektoru privrede, morati da razmišljamo kako bi se i ubuduće lakše nosili sa vanrednim situacijama - saopštio je Vučelić.

On je dodao da Luka Bar redovno izmiruje obaveze prema zaposlenima, državi i dobavljačima, kao i da su sve te obaveze izmirene na kraju prvog kvartala.

Takođe, istakao je odgovornost i ispravno razmišljanje zaposlenih, kao i reprezentativnih sindikata Luke Bar koji su iskazali visok stepen kooperativnosti, što je rezultiralo potpisivanjem sporazuma o umanjenju zarada u procentima i na način koji u vanrednim uslovima obezbjeđuje stabilnost poslovanja na duži rok.

- U nadi da će se situacija što prije stabilizovati, važenje tog sporazuma smo oročili do 1. jula ove godine - kazao je Vučelić i dodao da je usaglašen model redukcije zarada od 1. aprila do 30. juna, uvažavajući odredbe zakona i kolektivnog ugovora, tako da će aprilska plata biti linerano umanjena svim zaposlenima deset, a majska 15%.

Prema njegovim riječima u junu će zarada biti umanjena za 20%, uz mogućnost slanja određenog broja zaposlenih na prinudne odmore sa umanjenjem zarade od 30%, što bi bila krajnja mjera.

- Napominjem da je isplata zarada u martu bila bez umanjenja - rekao je Vučelić.

On je kazao da se Luka Bar nije obraćala Vladi za dodjelu pomoći, dok je za prevazilaženje trenutnih problema aplicirala za kredit kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

Vučelić smatra da je neophodno da i poslovne banke, uvažavajući aktuelni trenutak, drugačijom kreditnom politikom pomognu privredu, a da stabilnosti finansija treba da pomognu kompanije čija se privredna djelatnost i u ovim uslovima ostvaruje u planiranim okvirima, prije svega kroz redovno izmirenje poreskih obaveza.

On je naveo da je pandemija, uslovila i potrebu drugačije organizacije rada.

- Uz prioritetan cilj da se sačuva zdravlje svih zapošljenih i njihovih porodica, pronašli smo način da se poslovni procesi održe na dosadašnjem nivou i da lučki sektor operative bude spreman da u svakom trenutku odgovori na zahtjeve zainteresovanih subjekata - rekao je Vučelić.


On je kazao da je zadovoljan poslovnim rezultatima u prošloj godini, kad je pretovareno 200.000 tona robe i ostvaren profit od 930,5 hiljada EUR.

Zadovoljan je i rezultatima poslovanja u prvom kvartalu ove godine, koji se odnose na obim pretovara, jer je, kako je naveo, ostvareno sve ono što je planom i predviđeno.

- Posebno raduje činjenica, a što je u ovom trenutku i najvažnije, da je očuvana stabilnost saradnje sa svim ključnim poslovnim partnerima sa kojima imamo izuzetnu poslovnu komunikaciju - dodao je Vučelić.

On smatra da je najveći uspjeh to što je kompanija kroz propisivanje jasnih procedura zaštite i njihovu dosljednu primjenu očuvala zdravlje svih zaposlenih.

- Pored izuzetnih i divljenja dostojnih ljudi, zapošljenih u zdravstvu, vojsci i policiji, u svim službama na lokalnim nivoima, prodaji i distribuciji prehrambenih proizvoda i ljekova, novinara, volontera i ostalih visoko rizičnih profesija, heroji ovog vremena su, sasvim sigurno i zapošljeni u kompaniji Luka Bar, a prije svih, radnici sektora operative - istakao je Vučelić.

Vučelić je saopštio da je Luka Bar pokrenula prošle godine obiman investicioni ciklus.

- Ukupna vrijednost investicija premašuje deset miliona EUR, od čega će sa već utrošenim sredstvima u prošloj godini, u ovoj biti investirano preko sedam miliona EUR - precizirao je Vučelić.

On je saopštio da će osim nabavke lučke mehanizacije - mobilna lučka dizalica, material handler, reach stacker, kamioni, viljuškari, i izgradnje montažnog skladišta od 1,2 hiljada metara kvadratnih, u toku ove godine biti započeta i rekonstrukcija i sanacija operativne obale Volujica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Zemljište za gradnju vjetroparka u Šavniku zakupiće konzorcijum podgoričkih firmi

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zaključilo je ugovor o dugoročnom zakupu na period od 30 godina državnog zemljišta zbog izgradnje vjetroelektrane na lokalitetu Sinjajevina u opštini Šavnik, sa konzorcijumom podgoričkih kompanija N1, Sistem-MNE i Permonte, saopšteno je Pobjedi iz tog resora. Vlasnici kompanije N1 su Nebojša Kažić i Milan Rapaić sa po 25% učešća u kapitalu. Polovina firme N1 pripada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.