NavMenu

Donald Tramp predlaže podelu Mjeseca bez Rusije - Cilj stvaranje "bezbjednih zona" radi eksploatacije ruda

Izvor: Politika Četvrtak, 07.05.2020. 19:40
Komentari
Podeli
Američka administracija pripremila je nacrt međunarodnog sporazuma koji će ponuditi svojim partnerima u svemiru, a njegova suština je u stvaranju zona na Mjesecu u kojima će moći nesmetano da istražuju i vade rude, ali i da naprave novi međunarodni sporazum koji bi regulisao posedovanje resursa koje budu eksploatisali.

Program Nacionalne vazduhoplovne i svemirske agencije (NASA) nazvan je "Artemis" i predviđa formiranje "bezbjednih zona" oko budućih baza na Mjesecu kako bi se "spriječilo nanošenje štete ili miješanje konkurentskih zemalja ili kompanija koje rade u neposrednoj blizini". Ovim sporazumom bi kompanijama koje budu izvodile rudarske poslove na Mjesecu bilo omogućeno da posjeduju prirodna bogatstva koja izvade, odnosno da ih odnesu na Zemlju i s njima rade šta god žele - da ih prodaju ili prerađuju.

Agencija Rojters, koja je ovu vest objavila pod oznakom "ekskluzivno", tvrdi da nacrt sporazuma još nije ponuđen budućim partnerima i da američki zvaničnici planiraju da tokom narednih nedelja i formalno pregovaraju s Kanadom, Japanom i evropskim zemljama, kao i s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, otvarajući mogućnost za to da budu u istom poslu s državama za koje administracija Donalda Trampa smatra da imaju istovetne interese u iskopavanjima na Mesecu.

Rusija, glavni partner NASA na Međunarodnoj svemirskoj stanici, neće biti među tim zemljama u početnoj fazi, što je povezano s činjenicom da Pentagon "sve češće gleda na Moskvu kao na neprijatelja" zbog navodno "pretećih" manevara ruskih satelita.

Pritom, kako je istakao jedan od izvora Rojtersa, nije reč o "teritorijalnim pretenzijama" na Mjesec, što bi bilo kršenje Ugovora o svemiru iz 1967. godine, koji su potpisale mnoge države svijeta, pa i SAD. Ovaj sporazum podrazumijeva da će istraživanja svemira biti sprovođena samo u korist svih zemalja, odnosno da će planete biti javno dobro. Sporazum jasno zabranjuje bilo kojoj vladi da svojata planete i konstatuje da su Mjesec i sva nebeska tijela zajedničko nasljeđe čovječanstva.

U Vašingtonu sada objašnjavaju da "bezbjedne zone" predstavljaju upravo primjenu jednog od članova ovog sporazuma, u kojem se navodi da nebeska tijela i Mjesec ne mogu i neće biti vlasništvo nijednog nacionalnog subjekta, korišćenjem, upotrebom ili na bilo koji drugi način. Ovo se samo nadovezuje na zakon donijet 2015. godine, kojim se, zapravo, kompanijama daju imovinska prava na resurse koje pronađu u svemiru. Takvo pravo, međutim, ne postoji u međunarodnoj zajednici.

Izvor Rojtersa tvrdi da nacrt najnovijeg međunarodnog sporazuma ne odražava teritorijalne pretenzije: "Ideja je da, ako vi namjeravate da se približite mjestu gdje neko radi, a oni su formirali bezbjednu zonu oko sebe, onda pre toga morate da kontaktirate s njima i dogovorite se kako to možete da učinite tako da to bude bezbjedno za sve".

"Bezbjedne zone", čija bi veličina varirala zavisno od operacije, omogućavaju "rupu u zakonu": dozvoljavaju akterima u svemiru da eksploatišu određene zone na Mjesecu i drugim planetama, a da zakonski ne polažu pravo na taj dio teritorije kao na svoje vlasništvo. Time se izbjegava da bilo koja nacija bude vlasnik, a u stvari se formira "nacija istomišljenika", koja sebi obezbjeđuje pravo da eksploatiše prirodna dobra iz nečega što je klasifikovano kao javno dobro.


NASA je prošle godine najavila lunarni program "Artemis", koji će se sastojati od tri faze, a poslednja faza predviđa slijetanje astronauta na Mjesec. SAD, ali i Rusija, smatraju Mjesec strateškim bogatstvom u svemiru. Ovaj Zemljin satelit takođe ima vrijednost za dugotrajna naučna istraživanja koja bi mogla da omoguće misije na Marsu. Davno uspostavljeni režim međunarodnog svemirskog prava Trampova administracija smatra zastarjelim, a ovaj novi sporazum sa saveznicima je dio plana da se na Mjesecu postave svemirske stanice i ljudske posade.

Krajem aprila NASA je najavila da će tri kompanije raditi na putu na Mjesec do 2024. godine i stvaranju "održivog prisustva" na južnom polu Mjeseca, nakon čega će privatne kompanije početi sa istraživanjem i eksploatacijom ruda. To su "SpaceX" milijardera Ilona Maska, "Blue Origin" Džefa Bezosa i kompanije "Dynetics".

Džim Brajdenstajn iz NASA juče je podsjetio da u današnjem vremenu ova američka agencija postaje oružje diplomatije, jer države širom svijeta žele da budu deo tog projekta, što je element nacionalne moći.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.