NavMenu

Kako da se naočare ne magle ako nosite masku

Izvor: Tanjug Četvrtak, 07.05.2020. 15:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Macau Photo Agency)Ilustracija
Oni koji nose naočare ovih dana se suočavaju sa neprijatnim problemom - kada stave masku, stakla se zamagle. Rješenje za ovaj problem je veoma jednostavno, a zahtijeva malo vremena, vodu i sapun.

Dva hirurga podijelila su sa čitaocima časopisa Kraljevskog koledža hirurga Engleske svoj mali trik iz operacione sale.

Oni objašnjavaju da se naočare zamagljuju zato što maska usmjerava dah prema gore, umjesto ispred, što je dobro za sprječavanje prenošenja bolesti, a loše za one koji nemaju "oko sokolovo".

Sapun i voda djeluju kao neka vrsta kabanice koja smanjuje površinsku napetost stakla. Ova čarobna mješavina omogućava da se molekuli vode iz vašeg daha ravnomerno raspoređuju, umjesto da se nakupljaju na staklima i zamagljuju vam sliku, prenosi tekst Si-En-En.

Hirurzi savjetuju da obavezno prvo operete ruke vodom i sapunom, zatim pokvasite stakla na naočarima, pa ih premažite tankim slojem sapuna. Potom naočari isperite pod mlazom tople vode.


- Isperite sapun sa naočara, jer će vam mrlje od sapunice takođe zamagliti vid, a nije baš ni zabavno ako budete morali da isperete sapun iz očiju - objasnili su ljekari u svom tekstu i dodali da na kraju nježno i pažljivo obrišete naočari peškirom ili krpicom za brisanje naočara.

Nakon ovog postupka, koji ne zahtijeva mnogo vremena, spremni ste da stavite masku, a da vam se naočari ne magle.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.