NavMenu

Realizacija kapitalnih projekata u Podgorici - Završena prva faza izgradnje vodovoda u Lješanskoj nahiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.05.2020. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: ThomBal/shutterstock.com)
U Lješanskoj nahiji u toku je izgradnja vodovodnog sistema, a u prvu fazu projekta, koja je privredena kraju, uloženo je više od 270.000 EUR. Radove na vodovodu posjetili su gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradnicima i Momčilo Blagojević, generalni direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

- Bez obzira na specifične okolnosti u kojima funkcioniše Glavni grad i državni organi u posljednjih nekoliko sedmica razvoj Podgorice nije doveden u pitanje, naprotiv, uspjeli smo da intenziviramo radove privrednih društava, kako u užem gradskom jezgru tako i u okolini Podgorice. Zahvaljujući tome, čini mi se da smo na gotovo nemogući način uspjeli da iskoristimo ove složene prilike - istakao je gradonačelnik, navodi se nsa sajtu Glavnog grada.

On je podsjetio da je prije godinu dana započeta realizacija ovog kapitalnog projekta - izgradnja novog vodovodnog sistema za donju i gornju Lješansku nahiju, čijom realizacijom se rješava problem vodosnabdijevanja stanovnika ovog kraja nakon četrdesetak godina.

- Danas imamo priliku da konstatujemo da je prva faza ovog projekta uspješno privedena kraju zahvaljujući angažovanju privrednog društva Vodovod i kanalizacija, a uz finansijsku podršku Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. U okviru prve faze izvedeni su radovi na izgradnji novog cjevovoda, ukupne dužine 4,5km, vrijednosti preko 270.000 eura, kojim je povezano novo buduće izvorište Kaluđerovo oko sa rezervoarom Kamenica - istakao je gradonačelnik.

Govoreći o ulaganjima u vodovodnu infrastrutkuru Vuković je istakao:

- Unazad pola godine, mi smo završili temeljnu rekonstrukciju cjevovoda koji se nalazi iznad magistrale, a koji povezuje sela Bigor i Brežine, ukupne dužine 8 km, vrijednosti 230.000 EUR, tako da smo za sada utrošili oko pola miliona eura u realizaciju ovog projekta. Ono što nam ostaje da završimo ove godine jeste izgradnja novog rezervoara nedaleko odavde, koji nam je vrlo važan jer će iz tog rezervoara ići potisni cjevovod, kojim će se vodom snabdijevati područje Lješanske nahije. Za te namjene Ministarstvo poljoprivrede je već opredijelilo 150.000 EUR i opredijeliće još 50.000 do kraja godine, a mi ćemo uporedo sa tim radovima nastaviti rekonstrukciju primarne i sekundarne mreže iza magistrale, dakle, od Bigora do Gornjih Kokota i sekundarnu mrežu u selu Liješte i Podstrana. Vrijednost tih radova je oko 300.000 eura, dužine 8 km.

Gradonačelnik je izrazio zahvalnost Vladi Crne Gore za vrijednu pomoć pri realizaciji ovog projekta, kao i preduzećima Info plan i Toškovići koji su besplatno odradili dio radova.

- Kada se sve to završi, biće stvorene pretpostavke da krenemo sa širenjem vodovodne mreže prema selima gornje Lješanske nahije i stvaraju se pretpostavke da rekonstruišemo onaj dio sekundarne mreže ispod magistrale, u selima Barutana i drugima u kojima to nijesmo uradili do ovog trenutka. Ukupan iznos sredstava koja će u značajnoj mjeri opredijeliti Vlada Crne Gore i Ministarstvo poljoprivrede sa jedne i Glavni grad, sa druge strane, ove godine će prevazići milion eura i ponavljam, onako kako smo obećali i kako smo se dogovorili sa lokalnom zajednicom i predstavnicima MZ, mi ćemo u dogledno vrijeme doći u situaciju da riješimo problem koji je decenijama unazad opterećivao ljude ovoga kraja, da im obezbijedimo uslove za život i ono što je jako važno, da im obezbijedimo optimalne uslove za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, koja predstavlja jednu ozbiljnu razvojnu šansu ovoga kraja - zaključio je gradonačelnik.

Generalni direktor direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Momčilo Blagojević rekao je da je vodosnabdijevanje Lješanske nahije jedan od najznačajnijih projekata vodosnabdijevanja u posljednje vrijeme za koji je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja od samog početka, dakle od faze istraživanja potencijala i količine vode za vodosnabdijevanje, pa sve do danas uložilo šreko 500.000 EUR.

- Danas smo svjedoci da je projekat uspješno realizovan i da su se stvorile pretpostavke za vodosnabdijevanje cijele Lješanske nahije, dakle i gornje i donje. Danas prezentujemo model uspješne saradnje u realizaciji projekata u trouglu Vlada Crne Gore, lokalna samouprava i stanovništvo koji predstavlja i zajednički pristup implementaciji projekata i daje nam veoma uspješne rezultate kako na ovom projektu tako i na svim koje realizujemo širom Crne Gore kroz Program podsticaja projekata vodosnabdijevanja za Crnu Goru - rekao je Blagojević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.