NavMenu

Za podršku Zapadnom Balkanu 1,7 mlrd EUR od EIB

Izvor: Mina Četvrtak, 07.05.2020. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Evropska investiciona banka (EIB) investiraće 1,7 mlrd EUR kako bi podržala brži društveni i ekonomski oporavak Zapadnog Balkana od posljedica pandemije Covid-19.

Ta sredstva su dio finansijskog paketa podrške regionu koji je u ukupnom iznosu od 3,3 mlrd EUR pripremila Evropska komisija (EK) i najavila 29. aprila kao pomoć Tima Evrope zemljama Zapadnog Balkana.

- Zdravstveni sistemi u državama regiona, kao i mala i srednja preduzeća biće glavni korisnici ovog paketa podrške EU. Mjere će dodatno ojačati i bankarski sektor u regionu i omogućiti tehničku pomoć za pripremu i realizaciju razvojnih projekata i privlačenje dodatnih investicija - saopšteno je iz EIB-a.

EIB će, kako bi pomogao da se brže otklone zdravstvene, društvene i ekonomske posljedica pandemije, ubrzati odobravanje, potpisivanje i raspodjelu već odobrenih zajmova za privatni i javni sektor u regionu, a 600 mil EUR biće namijenjene isključivo za privatni sektor.

Predsjednik EIB-a, Verner Hojer (Werner Hoyer), kazao je da je, uprkos nesagledivim izazovima koje je donijela pandemija Covid-19 u samoj Evropskoj uniji (EU), taj paket mjera dokaz iskrene podrške partnerskim zemljama na Zapadnom Balkanu i posvećenosti međunarodnoj saradnji i koordinaciji u kriznim vremenima.

- Značajne potrebe Zapadnog Balkana mogu se podmiriti isključivo saradnjom i EIB će rado dati svoj doprinos ovim naporima kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, kao i Plan za oporavak ekonomije i investicija koji se očekuje - rekao je Hojer.


Komesar EU za proširenje, Oliver Varheji (Oliver Varhelyi), rekao je da odgovor Unije na pandemiju Covid-19 pokazuje da zemlje Zapadnog Balkana vidi kao privilegovane partnere i buduće zemlje članice EU.

- Zajedno sa EIB-om sastavili smo paket finansijskih mjera kako bi se odgovorilo na najhitnije potrebe i omogućili uslovi za što brži ekonomski oporavak. Naš fokus u ovom trenutku je ubrzano plasiranje ovih finansijskih sredstava korisnicima u regionu jer je pravovremena pomoć ključna - kazao je Varheji.

On je naveo da će, paralelno sa tim mjerama, nastaviti pripremu sveobuhvatnog ekonomskog i investicionog plana koji će pomoći Zapadnom Balkanu na putu dugoročnog oporavka, obezbijediti podršku za ekonomije regiona i podržati dodatne reforme, kada i kako to bude potrebno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.