NavMenu

Poslodavcima nije dozvoljeno da zaposlenima plaćeno odsustvo zamijene godišnjim odmorom

Izvor: Mina Srijeda, 06.05.2020. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Poslodavcima nije dozvoljeno da svojim zaposlenima plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece do 11 godina zamijene godišnjim odmorom, saopštio je ministar rada i socijalno staranja, Kemal Purišić.

On je rekao da će Ministarstvo i Uprava za inspekcijske poslove narednih dana izaći u javnost sa definitivnim stavom o tom pitanju.

- Ovih dana se kristališe stav Vlade i odnos nadležnih institucija oko tog pitanja. Čini mi se da postoje određena nerazumijevanja i zlopotrebe. Pozicija našeg Ministarstva je da je to nedozvoljeno - poručio je Purišić u Jutarnjem programu TVCG.

Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je u ponedjeljak Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) da novčanom ili kaznom zatvora sankcioniše sve poslodavce koji primoravaju roditelje da pravo na plaćeno odsustvo sa rada zamijene godišnjim odmorom za prošlu ili ovu godinu.

Purišić je kazao da je institut plaćenog odsustva nešto što ima prednost u odnosu na godišnji odmor, prenosi portal RTCG.

- Godišnji odmor može da sleduje nakon što istekne plaćeno odsustvo. Izuzetna situacija bi bila ako je to godišnji odmor iz prethodne godine i ako prostoji problem da se on iskoristi u zakonskom roku. Međutim Zakon o radu predviđa i tu opciju da se odgodi i iskoristi kasnije - naveo je Purišić.

Komentarišući činjenicu da poslodavci pozivaju radnike da se vrate na posao, iako imaju djecu mlađu od 11 godina, Purišić je podsjetio da je naredba NKT-a nešto što mora da se poštuje.

- Ja mislim da je ta naredba bila jasna. Dok traje pandemija, odnosno dok je ta mjera na snazi, poslodavci ne bi trebalo da traže povratak radnika ako koriste plaćeno odsustvo radi čuvanja djece mlađe od 11 godina - rekao je Purišić.


On je saopštio da je za 50 dana pandemije koronavirusa Zavod za zapošljavanje (ZZZ) registrovao još 4,92 hiljade nezaposlenih.

Prema riječima Purišića, pandemija i kriza će definitivno negativno uticati na te trendove.

Prema podacima Poreske uprave (PU), kako je naveo, na 26. april evidentirano je oko 3,6 hiljada otkazanih radnih odnosa.

- Srećom imamo oko 1,7 hiljada novoprijavljenih, pa se u tom dijelu umanjuje potencijalna stopa nezaposlenosti - kazao je Purišić.

On je dodao da se oko 520 njih prijavilo na evidenciju nezaposlenih i da su to ljudi koji su pokazali želju da se ponovo zaposle. Purišić je saopštio i da tokom marta skoro niko nije otpustio radnike.

- U toku aprila je došlo do otpuštanja, posebno kada su došle mjere da će se davati subvencije za nova zapošljavanja radnika sa evidencije ZZZ - zaključio je Purišić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.