NavMenu

Šire se kapaciteti rječnih luka u Srbiji - Odabrani projektanti za Bogojevo i Prahovo

Izvor: eKapija Srijeda, 06.05.2020. 08:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PeterVrabel/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nakon sprovedene tenderske procedure zaključilo je ugovore sa projektantima za izradu tehničke dokumentacije za proširenje kapaciteta luka Bogojevo i Prahovo.

Vrijednost nabavke za Luku Bogojevo je 77.976.000 dinara, a posao je povjeren grupi ponuđača koju čine beogradske kompanije Exting, Trioprojekt, Utving VS, Geo-Test, Geosystem, Midvej, Termoenergo inženjering, Goran Jovanovski PR Rsings i Demetra.

Kako je u tenderu navedeno, tehnička dokumentacija trebalo bi da projektuje proširenje kapaciteta Luke Bogojevo, a dodatni kapaciteti, kao i proširivanje vrsta lučkih usluga koje ova luka nudi, treba da omoguće pretovar i skladištenje najmanje 600.000 tona raznih vrsta poljoprivrednih proizvoda, čime će ova luka ispuniti uslove za uključivanje u Core TEN-T mrežu rečnih luka.

Proširenje kapaciteta Luke Bogojevo i to izgradnjom lučkog logističkog centra, odnosno skladišnih prostora za rasute terete (šljunak i pesak) i komadnu robu, novih silosa za žitarice, mineralna đubriva i uljarice, kao i prateće infrastrukture koja obuhvata željeznički industrijski kolosjek u dužini od 2,5 km i njegovo povezivanje sa nacionalnom željezničkom mrežom, zatim izgradnju još jednog vertikalnog keja, treba da omoguće valorizaciju povoljnog geografskog saobraćajnog položaja ove luke, i to prevashodno njenom specijalizacijom za pretovar i skladištenje žitarica, uljarica i mineralnog đubriva. Opšrinije o planovima za Luku Bogojevo čitajte u poebnoj vijesti.

Vrijednost usluge izrade tehničke dokumentaicije za Luku Prahovo je 29.976.000, a dodijeljen je grupi ponuđača koju čine beogradske kompanije Exting, Trioprojekt, Utving VS, Geo-Test, Geosystem, Midvej, Goran Jovanovski PR Rsings i Demetra, kao i Institutu za rudarstvo i metalurgiju Bor.

Izrada tehničke dokumentacije za Luku Prahovo, kako je navedeno u tenderu podrazumijeva proširenje kapaciteta, kao i izgradnju tzv. zelenog terminala, prvog te vrste u Srbiji. Dodatni kapaciteti Luke Prahovo, treba da omoguće pretovar i skladištenje najmanje 2.000.000 tona raznih vrsta rasute i generalne terete, čime će ova luka ispuniti uslove za uključivanje u Core TEN-T mrežu rečnih luka. Više o tome možete pročitati ovdje.

I. M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.