NavMenu

Magična Piva - I rijeka i jezero i planina

Izvor: sharemontenegro.me Ponedjeljak, 04.05.2020. 15:12
Komentari
Podeli
(Foto: dnaveh/shutterstock.com)
Smaragdna Piva je zapadna sastavnica rijeke Drine. Za razliku od svoje divlje posestrine Tare, Piva je prije nekoliko decenija na silu ukroćena, pregrađena, i većim dijelom pretvorena u jezero.

Tom prilikom je potopljeno i glavno naselje na Pivi – gradić Plužine. Na novoj, višoj koti uz samo akumulaciono jezero, izgrađen je nov administrativni centar istoimene opštine. Otuda je urbanistički plan minijaturnih Plužina za balkanske pojmove čudesno uređen i pravilan.

Istorijski posmatrano ovo je "starohercegovački kraj" pripojen Crnoj Gori tek na Berlinskom kongresu 1878. Ta činjenica se ogleda i u velikom broju bogumilskih nekropola (stećaka) koje su do danas sačuvane u Pivi.

Piva međutim nije samo rijeka, a nije ni jezero. Piva je u isto vrijeme i planina, geografski precizno krštena kao: Pivska oblast visokih planina i površi.

Surovi Bioč se iznad Pive neprimjetno dalje naslanja na planine Volujak i Maglić u današnjoj Hercegovini, i sa kojima čini neđeljivu prirodnu cjelinu.

Bez jasne geografske odrednice koja bi jednim imenom obuhvatila taj čitav prostor, posljednjih godina se u planinarskim krugovima odomaćila skraćenica "BMV" (Bioč Maglić Volujak).

Tačno u centru ovog prostora se nalazi nestvarno Trnovačko jezero.

Raštrkane prirodne ljepote ovog sjeverozapadnog Crne Gore su objedinjene u Park Prirode Piva.

Kako im prići?

Najljepši put vodi svakako od Durmitora. Nakon, po pravilu intenzivnog planinarskog programa u najposjećenijem crnogorskom masivu, isplati se produžiti ka zapadu, sada već legendarnim krivinama panoramskog puta Žabljak – Trsa – Plužine.

Put kroz tri ledničke udoline (Katin do, Dobri do i Todorov do) prolazi ispod nestvarnih kontura Prutaša, simbola zapadnog Durmitora, a koji katastarski već pripada Plužinama.

Idući dalje ka zapadu, otvoriće se donji dio kanjona Komarnice, inače poznatog po mikro-lokaciji Nevidio u svom početnom, šavničkom dijelu kanjona.

Od Trse je moguće nastaviti još dalje ka sjeveru trasom durmitorskog prstena ka selu Nedajno iznad kanjona Sušice i potom se preko Crkvičkog polja spustiti u kanjon Tare i na Šćepan polje.

Cio prostor je dakle ispresjecan sa četiri impozantna kanjona: Piva, Tara, Sušica i Komarnica. Od Trse mi pratimo put dalje ka zapadu, a koji postepeno silazi u Plužine.

U nekom trenutku će se pojaviti neugledno skretanje za sljedeće mjesto od interesa – Unač. U njegovoj donjoj ispostavi se naime nalazi impresivan vidikovac nad Pivom.


Isplati se međutim "zalutati", i greškom najprije skrenuti u Gornji Unač…

Gornji Unač je, ispostaviće se, skriveno mjesto iz bajke u kome je vrijeme odavno prestalo da teče.

Nekoliko kilometara dalje nalazi se i zaseok Donji Unač. Pivska planina ovđe strmo odsjeca nad kanjonom, dok se sa suprotne strane uzdižu Bioč a nešto sjevernije Maglić.

Planinarsko istraživanje ovog prostora smo nastavili sa druge strane Pivskog jezera – u jugozapadnom kutku Pive, ispod visokih pašnjaka Bioča i Volujka, a gđe se u dubini planine vješto kriju dva, ne previše poznata, planinska jezera.

To su Stabanska jezera (Veliko i Malo) u blizini istoimenog sela (Stabna). Veliko Stabansko jezero leži na 1325 m, a Malo jezero na 1194 m nadmorske visine.

Markirana staza vodi kroz šumu, a potom i preko livada napuštenog katuna Jezera.

Veliko Stabansko jezero odiše prostorom netaknute divljine daleko od svijeta. Uklješteno duboko u planini pod visokim prostranstvima Bioča, predstavlja savršeno mjesto za pristupni kamp za neki budući uspon na Veliki Vitao i okolne vrhove.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.