Izvor: Onogost.me | Nedjelja, 03.05.2020.| 15:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kad ljubav prema zdravoj hrani preraste u porodični biznis - Mirjačići iz Nikšića već 30 godina se bave preradom drenjine

Drenjina
Drenjina (Foto: Aleksandar Parezanović)
Prije 30-ak godina Dragica Mirjačić, trudeći se da svojoj djeci Mariji i Milanu obezbijedi zdravu ishranu, počela je sa prerađivanjem plodova drijena, sakupljenih na porodičnom imanju, za kućnu upotrebu. Iz godine u godinu, uvidjevši blagodeti drenjine, osim sokova krenula je da pravi je sirup, džem, liker, rakiju, kompot....

Vremenom, Dragica je uz podršku svog supruga Slobodana Bata Mirjačića krenula u realizovanje zajedničke ideje o plasiranju proizvoda na crnogorskom tržištu.

Tada je, prije 14 godina, Slobodan organizovao NVO pod nazivom Dani drenjina, kada su izloženi svi Dragičini proizvodi napravljeni u radionici porodične kuće u selu Bršno blizu Nikšića.

Dragica je vremenom postala poznata kod ljubitelja domaće hrane i zdrave ishrane, pa je gotovo svaki sajam hrane u Crnoj Gori bio nezamisliv bez njenih proizvoda.

Iz godine u godinu, biznis je bio zahtjevniji, potrošača je bilo sve više, pa je porodica Mirjačić imala potrebu za proširenjem proizvodnih kapaciteta.

- U Ozrinićima je 2018. godine izgrađen objekat površine 164 m2. Stvoreni su adekvatni uslovi za opsluživanje tržišta, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore. Danas, porodični biznis pretvoren je u društveno odgovorno preduzeće čija je djelatnost proizvodnja, tj. prerada drenjine organskog porijekla u širok asortiman proizvoda - pričaju Mijačići za portal Onogošt.

U firmi Cornelian koju danas posjeduju, a koja se bavi se proizvodnjom raznih proizvoda od drenjina su, kako navode, zaposlena dva stalna radnika, devet kooperanata i pet sezonskih radnika.

Proizvodnjom se bavi Dragica, osnivač i izvršni direktor je Slobodanov i Dragičin sin Milan.

Tok prerade plodova do gotovog proizvoda nije lak, ali želja za uspješnim radom i kvalitetom svojih proizvoda Dragici daje podstreka.

- Plodovi drijena, sakupljeni sa plantaže Makljen blizu porodične kuće, lageruju se u rashladnoj komori Corneliana kapaciteta 40 tona. Potrebe za sirovinom su velike, pa se drenjine otkupljuju od kooperanata sa kojima imamo dugogodišnju uspješnu saradnju. Mašine za preradu ovog jedinstvenog voća smještene su u prostoriji gdje se obavlja proizvodnja i pakovanje, dok gotov proizvod se lageruje u rashladnim vitrinama prostorije "za gotov proizvod -objasnili su oni.

Objekat je opremljen po HACCP standardu, pa se i pravila standarda itekako poštuju.

Cornelian u ponudi ima razne proizvode od drenjina - bistri sok, voćni sirup, džem, matični mutni sok, liker i rakiju, sve u raznovrsnim ambalažama.

- Na etiketama svih proizvoda istaknuti su proizvođač, sastav, rokovi upotrebe, način čuvanja. Svi proizvodi su bez konzervansa, vještačkih boja i aroma - ističu Mijačići.

Ozbiljna firma Cornelian proistekla iz porodičnog biznisa, prodaje svoje proizvode fizičkim licima, malim, srednjim, velikim preduzećima i određenim prodavnicama zdrave hrane širom Crne Gore.

- Nikšićani naše proizvode mogu naći na policama Idea marketa, Aroma marketa, na policama Volija i prodavnicama zdrave hrane Pahulja - dodaju.

U toku je, kako naglašavaju, uređenje prostorije na spratu objekta u kojoj će njihovi gosti konzumirati proizvode Mirjačića, kao i slušati prezentacije o blagodetima istih, ali i drenjine.

- Porodica Mirjačić realizovala je svoje ideje uz velike napore. Od početka pa do danas proizvodnja je povećana, ali je kvalitet ostao onaj isti, domaćinski, onaj koji je Dragica davno pravila svojoj djeci - zaključuju oni priču za portal Onogošt.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.