Izvor: Mina | Nedjelja, 03.05.2020.| 14:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

CG preduzela prave mjere za ublažavanje krize izazvane koronavirusom - Konkretan izazov zaposleni u zoni neformalnosti

(Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)
Crna Gora je preduzela prave mjere za svođenje na minimum negativnih efekata pandemije koronavirusa, ocijenio je šef kancelarije Svjetske banke (SB) za Crnu Goru, Emanuel Salinas i dodao da će konkretan izazov predstavljati zaposleni u zoni neformalnosti.

On je u intervjuu agenciji Mina-business kazao da se, što se tiče ekonomskih efekata, vidi da su preduzete mjere za svođenje na minimum negativnih efekata.

- Tu imamo situaciju sa onima koji su ranjivi, koji su, na primjer, izgubili svoj posao i imamo situacije u kojoj preduzeća treba da se izbore za opstanak. Vidjeli smo takođe i da je izazov u privatnom sektoru nastavak poslovanja i povratak u redovno poslovanje - rekao je Salinas.

On smatra da je Crna Gora tu donijela ispravne odluke.

- Moguće je da bude potrebna i dodatna podrška, ali vidimo da domaći organi to kontinuirano prate i imamo sa njima i kontinuiran dijalog na ove teme - kazao je Salinas.

On je saopštio da kao konkretan izazov prepoznaje to što u Crnoj Gori ima dosta onih koji su samozaposleni ili zaposleni sa nepunim radnim vremenom u zoni neformalnosti.

- To je posebno značajno zato što je to dio ekonomske aktivnosti koji predstavlja izvor sredstava za život jednom broju ljudi koje je teško identifikovati i, samim tim, teško im je pružiti podršku - smatra Salinas.

On je, odgovarajući na pitanje kako će se zemlje Zapadnog Balkana izboriti sa krizom, kazao da je SB utvrdio da postoje njene tri faze.

- Jedna faza se odnosi na uticaj same pandemije koja nosi rizike po zdravstvenu situaciju, druga se tiče ekonomije i treća - dugoročnih aspekata. Što se tiče plana zdravlja, vidimo da je niz organa u zemljama Zapadnog Balkana preduzimao brze mjere u cilju odgovora - naveo je Salinas.

Prema njegovim riječima, ono što je Crna Gora uradila je usklađeno sa najboljim praksama za zaustavljanje širenja i za poravnanje epidemijske krive.

- Smatramo da su mjere koje je Crna Gora preduzela prave mjere - dodao je Salinas.

Crnoj Gori se, prema dva scenarija SB, predviđa pad ekonomije od 5,6% odnosno od oko devet odsto, u zavisnosti od gubitaka u turizmu.

- Nažalost, moramo da kažemo da su ovo prognoze koje se dnevno mijenjaju jer se nalazimo u jednoj situaciji bez presedana. Ono što sigurno znamo jeste da su ovo procjene i da će konačni ishod zasigurno biti drugačiji - rekao je Salinas.

Prema njegovim riječima, prvi scenario je smanjenje od 5,6% u slučaju da se ukinu putna ograničenja na nivou Evropske unije (EU) do kraja juna.

- Ukoliko bi se putna ograničenja ukinula krajem avgusta, onda smo predvidjeli smanjenje od 8,9% - precizirao je Salinas.

On je dodao da su, ipak, u pitanju procjene i da postoji veliki broj varijabli koje se mijenjaju.

- Ovo je situacija bez presedana. Tako da ćemo nastaviti da ovo sagledavamo i sigurni smo da će se situacija mijenjati u narednih nekoliko mjeseci - dodao je Salinas.

On je, odgovarajući na pitanje da li će prognoze međunarodnih finansijskih institucija, koje su uglavnom pesimistične, uticati na slabiji kreditni rejting Crne Gore i njena buduća zaduživanja, kazao da je riječ o recesiji koja je izazvana eksternim šokom, odnosno udarom koji se dešava u cijelom svijetu.

- Dakle, riječ je o nečemu što dolazi spolja. Ono što je važno jeste kako će zemlja na to reagovati. Ranije na ocjenu kreditnog rejtinga Crne Gore uticalo je stanje duga i potreba za fiskalnom konsolidacijom, odnosno fiskalni pritisci - naveo je Salinas.

On je kazao da očekuje da ta situacija utiče na putanju za smanjenje duga koju je Vlada zacrtala.

- Takođe, vidimo da Vlada sprovodi određene oprezne mjere na planu fiskalnog i upravljanja dugom, tako da kada dođe do oporavka ekonomske aktivnosti očekujemo da će se nastaviti sa istom putanjom duga i fiskalne održivosti - dodao je Salinas.

On je, odgovarajući na pitanje da li će predviđeni rast dolara u odnosu na euro uticati na otplatu kineskog kredita za auto-put denominovanog u dolarima, kazao da tu SB nije projektovao neka bitnija kretanja.

- Radi se o krupnoj državnoj investiciji koja je dala određeni doprinos rastu u prošlosti. Međutim, ta velika investicija uvećala je stepen javnog duga - rekao je Salinas.

Zato se, kako smatra, sada javlja još izraženija potreba za veoma opreznim upravljanjem na fiskalnom i na planu duga, ne samo zbog opšteg usporavanja ekonomske aktivnosti.

- Vjerujemo da ti pritisci do kojih je dovela ova krupna investicija sada dovode do mogućnosti povećanja javnog duga u ovom novom kontekstu - zaključio je Salinas.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE