NavMenu

Regulatorni Sandbox za inovativne ideje na tržištu kapitala

Izvor: Mina Subota, 02.05.2020. 10:52
Komentari
Podeli
ILustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)ILustracija
Komisija za tržište kapitala pokrenula je regulatorni Sandbox, pravila o regulatornom okviru za finansijske inovacije, koji služi za pojednostavljivanje njihovog sprovođenja na tržištu kapitala.

Komisija za tržište kapitala, na posljednjoj sjednici, razmatrala je i usvojila pristup regulatornom Sandbox-u za dvije inovativne ideje u pružanju finansijskih usluga koje razvijaju kompanije iz Estonije.

Kako je saopšteno, inovativne ideje odnose se na testiranje i razvoj globalnog kliringa i saldiranja baziranog na DLT mreži koju razvija IGNIUM SB i digitalizaciju imovine i tokenizovane multilateralne trgovačke platforme koju razvija CoinMetro Group OU.

Iz Komisije za tržište kapitala kazali su da nove digitalne tehnologije pružaju značajne prednosti u pružanju finansijskih usluga, kao i u drugim sektorima realne ekonomije.

- Komisija je u vezi sa tim pokrenula regulatorni Sandbox - pravila o regulatornom okviru za finansijske inovacije, koji služi za pojednostavljivanje sprovođenja finansijskih inovacija na tržištu kapitala - navodi se u saopštenju.

Cilj regulatornog okvira, kako su kazali iz Komisije, je da kompanijama omogući bolji pristup finansiranju, da smanje vrijeme potrebno za plasiranje proizvoda na tržište, uz smanjenje troškova, kao i da pruži odgovarajuće mehanizme zaštite korisnika novih proizvoda i usluga.

- Važan momenat primjene nove tehnologije su kadrovi. Komisija je u saradnji sa UDG Blockchain učionicom pokrenula cikluse edukacije o savremenim finansijskim tehnologijama, sa težištem na tehnologije dijeljenja baze podataka i sklopila sporazume o saradnji sa renomiranim partnerima iz Estonije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine - dodaje se u saopštenju.

Iz Komisije za tržište kapitala kazali su da se digitalizacija prvo dešava u finansijskom sektoru i da su, u saradnji sa Centralnom bankom i Ministarstvom finansija, odlučili da naprave dublji prodor u najsavremenije finansijske tehnologije.

Kako su naveli, u tom kontekstu Komisija je organizovala pet ciklusa edukacije i mnoge druge okrugle stolove, posjete i istraživanja.

- Ciklusi edukacije organizovani su sa ciljem da na njima prisustvuju zaposleni u institucijama, da se neposredno upoznaju sa mogućnostima novih tehnologija na finansijskom tržištu i da se na toj promjeni bazira i razvoj naših institucija i kompanija - dodaje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.