NavMenu

Kredit EIB od 30 miliona za podršku kompanijama u Crnoj Gori

Izvor: Mina Četvrtak, 30.04.2020. 15:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska investiciona banka (EIB) i Erste banka potpisale su ugovor o kreditu od 30 mil EUR kako bi podržale mala i srednja preduzeća i veće kompanije u Crnoj Gori kreditima za obrtna sredstva i investicije.

Iz Erste banke je saopšteno da je to prva tranša kreditnog aranžmana vrijednog 50 mil EUR za koji se Erste banka prijavila EIB-u kao banci Evropske unije (EU).

- Sredstva će posredstvom Erste banke biti dostupna u formi komercijalnih kredita po povoljnijim uslovima, preduzećima koja posluju u sektorima kao što su turizam, proizvodnja i usluge, a koji su među najpogođenima pandemijom novog koronavirusa - navodi se u zajedničkom saopštenju EIB-a, Erste banke i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Kreditna linija EIB-a biće otvorena i za crnogorski javni sektor, uključujući i lokalne samouprave, za ulaganja u enegetske i zdravstvene infrastrukturne projekte.

- Ta sredstva će pomoći očuvanju radnih mjesta u crnogorskim preduzećima i umanjiće njihovo finansijsko naprezanje tokom Covid-19 krize obezbjeđujući prijeko potrebnu likvidnost, pa će na taj način unaprijediti otpornost privatnog i javnog sektora u zemlji - rekli su iz Erste banke.

Crnogorska preduzeća koja otvaraju prilike za zapošljavanje omladine u okviru Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET) takođe će moći da iskoriste povoljnosti tih kredita.

U srednjem roku, kredit će biti potpora Programu ekonomskih reformi (ERP) Crne Gore i pristupanju zemlje EU.

Direktor EIB-a za Hrvatsku, Sloveniju i Zapadni Balkan, Matteo Rivellini, rekao je da je EIB, kao član Tima Evropa, oslobodio paket od 30 mil EUR promptne podrške crnogorskoj ekonomiji u tenutku kada je takav vid podrške ključan za prevazilaženje izazova koje je donijela pandemija Covid-19.

- Budući da smo među najvećim stranim ulagačima u Crnoj Gori, drago nam je da naše partnerstvo sa Erste bankom u Crnoj Gori predstavlja podsticaj lokalnim biznisima pomažući im da sačuvaju radna mjesta i podmire potrebe za likvidnošću - kazao je Rivellini.

Glavni izvršni direktor Erste banke, Aleksa Lukić, naveo je da su u banci veoma zadovoljni nastavkom i produbljivanjem uspješne saradnje te dvije institucije, što je naročito važno u vremenima koja su izazovna na globalnom nivou.


- Kroz ovu kreditnu liniju možemo ponuditi našim klijentima dodatna sredstva po povoljnijim uslovima kako bi savladali krizu što je moguće lakše, podmirujući njihove promptne, ali i razvojne potrebe - ocijenio je Lukić.

Prema njegovim riječima, tom linijom se potvrđuje posvećenost podršci javnom sektoru kako bi odgovorio na potrebe društva, obezbjeđujući finansiranje investicija u energetsku i zdravstvenu infrastrukturu.

Ambasador EU i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, pozdravio je podršku EIB-a Crnoj Gori, kao dio šireg paketa podrške EU u odgovoru na Covid-19.

- EU podržava Crnu Goru na svim nivoima, odnosno isporukom pouzdanih testova, nabavkom opreme i zaštitnih sredstava za zdravstvene radnike, opređeljivanjem fondova za dugoročan oporavak usmjerenih na zdravstveni sistem, ekonomiju i biznis, kao i obezbjeđivanjem povoljnih kredita. Nadamo se da će kombinacija instrumenata na efikasan način podržati Crnu Goru na njenom putu ka oporavku nakon ovog virusa - naveo je Orav.

On je dodao da će EU i dalje biti uz Crnu Goru, kao najveći donator, politički i trgovinski partner, pokazujući EU solidarnost na djelu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.