NavMenu

Poljoprivrednicima avansno isplaćeno 3,3 mil EUR bespovratne podrške

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.04.2020. 14:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Romolo Tavani/shutterstock)Ilustracija
Avansnom isplatom 80% ukupne podrške za premije po grlu u stočarstvu i po hektaru obradive površine otpočela je realizacija Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, koji je Vlada Crne Gore donijela kao odgovor na pandemiju COVID-19, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ministarstvo je avansno isplatilo premije na osnovu ostvarenih prava iz 2019. godine, a u skladu sa kriterijumima iz Agrobudžeta za 2020. godinu i podacima u relevantnim registrima.

Avansnom isplatom dijela premija u iznosu od 3.335.000 EUR, pružena je dodatna sigurnost prihodima poljoprivrednih proizvođača i dodatna podrška za ovogodišnju proizvodnju, navedeno je na sajtu Ministarstva.

Povećanjem ovogodišnjeg Agrobudžeta uvećana su i sredstva za ovu mjeru bespovratne podrške, tako da 80% isplaćenih sredstava ove godine premašuje iznos cjelokupne prošlogodišnje podrške.

Na račun 5.246 poljoprivrednih gazdinstava koja se bave stočarskom proizvodnjom ukupno je uplaćeno 2.611.000 EUR.

Pored povećanja iznosa sredstava za premije u stočarstvu, ovogodišnjim Agrobudžetom utvrđeno je da gazdinstva koja ostvaruju pravo na podšku, dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma, kako je to bilo prethodnih godina.

Najviše korisnika podrške u stočarstvu je iz sjevernog regiona 3.516 (67%), zatim iz centralnog 1.448 (27,6%), dok je iz primorskog 282 (5,4%).

Avansnom isplatom subvencija u biljnoj proizvodnji obuhvaćeni su svi poljoprivredni proizvođači koji su u prošloj godini ostvarili pravo na podršku za površine pod povrćem, ratarskim kulturama i krmnim biljem.


Podrška od 723.000 EUR isplaćena je za 1.423 korisnika u 21 opštini, dok je subvencionisana površina 5.062 hektara. Najviše korisnika podrške je iz sjevernog regiona 831 (58%), potom iz centralnog 525 (37%), dok je iz primorskog 67 (5%).

Obračun je izvršen na osnovu površina koje su subvencionisane prošle godine, a na osnovu kriterijuma i iznosa podrške predviđenih Agrobudžetom za 2020. godinu. Za direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji obezbijeđeno je 16% više sredstva u odnosu na prošlu godinu, iznos subvencija sa povećan sa 180 na 200EUR po hektaru za obradive površine, odnosno na 210 EUR za mlade farmere.

Osnovno plaćanje je 200 EUR po hektaru, za mlađe od 40 godina 210 EUR po hektaru, a za višegodišnje krmne kulture 100 EUR po hektaru.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.