NavMenu

Rast korisnika i prihoda Crnogorskog Telekoma u prvom kvartalu 2020. godine - Operativna dobit 6,4 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.04.2020. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: asharkyu/shutterstock.com)Ilustracija
Na kraju prvog kvartala 2020. godine, Crnogorski Telekom je ostvario rast broja korisnika kod većine svojih usluga, kao i rast prihoda i profitabilnosti, u odnosu na isti period prošle godine.

- Telekom je tako zadržao tržišno liderstvo u postpejdu i ukupnom broju korisnika mobilnog interneta, uz rast kako broja korisnika tako i tržišnog učešća u segmentima širokopojasnog interneta i televizije - saopšteno je na sajtu kompanije.

Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), isključujući posebne uticaje i nakon najma, iznosila je 6,4 mil EUR, što je 3% više u odnosu na uporedni period. Neto dobit iznosila je 300.000 EUR, što je za 200.000 EUR više u poređenju sa prvim kvartalom u 2019. godini. Usljed pada u prodaji uređaja, ICT segmentu i interkonekciji, prihodi su iznosili 18 mil EUR, što je za 1 milion ili 5% manje nego u prvom tromjesečju 2019. godine.

- Strateške odluke i pažljivo planirane mjere koje smo donosili i sprovodili u 2019. očigledno daju rezultate, pa istovremeno bilježimo rast naše korisničke baze i zadovoljstva samih korisnika. Nažalost, situacija u kojoj smo se svi zajedno našli krajem marta, odnosno krajem prvog kvartala, izuzetno je teška za crnogorski privatni sektor, uključujući i sektor telekomunikacija, tako da smo se morali prilagoditi novim okolnostima. Naš prioritet ostaje pružanje visokokvalitetnih, pouzdanih usluga građanima, privatnom i javnom sektoru, što je istovremeno i javni interes - navodi Telekom

Kompanija je saopštila da je od početka epidemije zabilježila do sada najveću količinu razmijenjenih podataka preko interneta u svojoj mreži, što je zahtjevalo "ne samo velike napore i podršku naših stručnjaka za održavanje mreže, već i značajan i nagli rast operativnih troškova da bi se takav saobraćaj podržao".

- Sada sa ponosom ističemo da smo nastavili da podržavamo razmjenu mnogo većih količina podataka preko interneta, kao i minuta, bez ikakvog pada u kvalitetu tog saobraćaja. Do sada nezabilježeno povećanje korištenja i opterećenja mreže nije uticalo na račune naših pretplatnika – preuzeli smo ovaj dodatni trošak na sebe, nismo ga prenijeli na korisnike - kazala je Dina Cibulskaja, izvršna direktorica Telekoma.

Zadržano liderstvo u postpejdu, rast u fiksnim servisima

Krajem marta 2020. godine bila je aktivna 241.000 postpejd SIM kartica Crnogorskog Telekoma, što je za 10.000, odnosno 5% više nego na kraju prvog kvartala 2019. godine, dok je broj pripejd kartica manji za 2.000 (2%). Broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 12.000, odnosno 7%, u odnosu na uporedni period, i iznosio je 182.000.

U prvom kvartalu ove godine, Telekom je zabilježio istovremeno rast tržišnog učešća i broja korisnika u segmentima fiksnog interneta i televizije.

Nastavljeno je i širenje optike i Turbo DSL-a, kako bi korisnicima omogućili pristup mreži najvećeg kvaliteta. Optika je sada dostupna u 100 hiljada domaćinstava, dok je broj korisnika optičke mreže porastao za 21% u poređenju sa početkom 2019. godine, i iznosio je 21.800 korisnika. Turbo DSL je dostigao pokrivenost od 70,5 hiljada domaćinstava, dok je bilo priključeno 30.700 korisnika.

- Ovu godinu smo započeli sa strateškim ciljem da nastavimo sa digitalizacijom, sa posebnim fokusom na digitalnu transformaciju unutar naše kompanije, kako bismo dodatno unaprijedili poslovno upavljanje i procese, imajući cijelo vrijeme na umu efikasniji pristup korisnicima i njihovo zadovoljstvo. U 2020. smo nastavili da stvaramo "Svijet novih mogućnosti" kroz saradnju sa Čistoćom i Deponijom Glavnog grada i našim partnerima iz Amplituda, na prvom projektu pametnog upravljanja otpadom u Podgorici, a potpisali smo i donaciju vrijednu 2,1 mil EUR kako bismo Univerzitetu Crne Gore omogućili pristup gigabitnim brzinama interneta. Na kraju prvog tromjesečja opredijelili smo sredstva i servise za saniranje posljedica ove epidemije, u nadi da će se situacija u zemlji što prije normalizovati kako bismo nastavili sa uobičajenim poslovnim i društveno odgovornim aktivnostima - zaključuje Cibulskaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.