NavMenu

Riješite problem rada od kuće efikasno i bez velikih ulaganja - Digitalne kancelarije u doba korone

Izvor: Promo Četvrtak, 30.04.2020. 13:31
Komentari
Podeli

(Foto: TippaPatt/shutterstock.com)
Rad na daljinu je u posljednje vrijeme postao imperativ. Iako se pojedine mjere za sprečavanje širenja virusa ublažavaju, jasno je da će u iščekivanju novog talasa epidemije rad na daljinu još dugo biti aktuelan.

Međutim, i prije COVID-19, mnoge kompanije su odlučile da razviju a potom i implementiraju tehnologije koje bi im ovako nešto omogućile. Ako se pravilno organizuje, rad na daljinu može donijeti prednosti u vidu produktivnosti i zadovoljstva radnika ali i izazove u smislu sigurnosti. Pomenute tehnologije su godinama napredovale, njihova implementacija je postala jednostavnija i jeftinija a korišćenje prijemčivije. Nekada je bilo veoma teško osigurati ovakve tehnologije, što je oduzimalo mnogo vremena ne samo IT timovima zaduženim za implementaciju, sigurnost i održavanje, nego i korisnicima aplikacija. Danas se čini da trenutne prakse olakšavaju život i onima sa jedne i onima sa druge strane.

Tehnologije o kojima govorimo dobile su ime po onome što omogućavaju a to je tzv. "digitalno radno okruženje". Kada govorimo o "digitalnom okruženju", govorimo o digitalnom radnom postoru vaše firme koji dijelite sa svim zaposlenima. Ovaj digitalni prostor čini skup podataka kojima barata vaša firma i kojima pristupate na zahtjev. Podaci postoje u obliku nizova nula i jedinica i obitavaju na hardiskovima, najčešće u velikim data-centrima vaše firme. To je "digitalna firma" na koju se priključujete preko interneta i iz koje crpite podatke, kao što su mejlovi ili različiti dokumenti. Podatke kasnije svako od nas obrađuje i vraća ih nazad, kako bi i ostali njima raspolagali. Ovo znači da, sa bilo koje lokacije, neko može pristupiti svemu onome što mu je potrebno za rad a nalazi se u pomenutom data-centru. Upravo ovakve platforme Braineeting IT solutions dizajnira i gradi za vas.

Dakle, sve ove pogodnosti omogućavaju specijalne tehnologije koje su integrisane u jednu platformu, tj. jedan sistem za rad na daljinu. Prednost ovog sistema je u tome što svaki zaposleni može da pristupi data-centru svoje firme sa udaljene lokacije koristeći svoje kredencijale i da radi od kuće kao da se nalazi u firmi. Server data-centra dostaviće sve što je potrebno na bilo koji mobilni uređaj zaposlenog (telefon, laptop, tablet). Sa druge strane, svi podaci su bezbjedni u data-centru, zaštićeni posebnim polisama i bekap rješenjima, tako da ne postoji opasnost kontaminacije podataka na mobilnim uređajima zaposlenih. Sve ove mogućnosti proizvođači tehnologija nama dostavljaju preko posebnih aplikacija koje instaliramo na uređaje.

Koristite uređaje koje želite (mobilni, laptop, računar)

Prva prednost ovih aplikacija je što sve podatke i aplikacije (programe) koje koristite na poslu i na uređajima koji su za to posebno određeni, možete koristiti na bilo kojem privatnom mobilnom uređaju. Cijela kancelarija vam je u šaci, bilo da koristite mobilni telefon, tablet ili laptop računar. Takođe, nije bitno koje operativne sisteme koriste vaši uređaji, pa na Windows-u, MAC-u ili Android-u možete završavati svoje poslovne obaveze. Jedna aplikacija i jedna prijava omogućuju pristup celom sistemu i na taj način čitava kancelarija staje u ruke.

Koristite aplikacije (programe) koje želite

Tehnologije koje Braineernig implementira omogućavaju vam da, preko pomenute aplikacije, integrišete programe koje želite i da od kuće radite na njima. Ukoliko vam kolege iz IT-a obezbjede aplikaciju koja vam ne odgovara, možete bezbjedno integrisati uslužnu SaaS verziju aplikacije ili skinuti lokalnu verziju i bezjbedno je koristiti na svom uređaju. Na ovaj način zaposleni je stavljen u prvi plan čineći posao fleksibilnijim nego ikad.

Bezbjednost vaše komunikacije

Svi znamo koliko je korisna komunikacija na daljinu i koliko nam je u ovom trenutku neophodna. Ali, najveći problem u ovoj komunikaciji je bezbjednost, pogotovo kada se radi o, u poslovnom smislu, osjetljivim temama. Braineering vam može omogućiti da od kuće prisustvujete video konferencijama i da bezbjedno šaljete mejlove kao da ste na poslu dok, u isto vrijeme i na istom uređaju, koristite društvene mreže ili privatne čet aplikacije. Upravo korišćenjem logičke segmentacije vašeg sistema, uređaj na kojem radite postaje ne samo multifunkcionalan, nego i višestruko zaštićen.

Ponesite vaš "desktop" kući

Platforma za rad na daljinu omogućava vam i jednu vrlo interesantnu pogodnost. Svi znamo koliko je nekada teško da se prilagođavamo novim aplikacijama, ma koliko one bile "user friendly" i ma koliko bile jednostavne za korišćenje. Ukoliko imate potrebu za desktop iskustvom i za identičnim okruženjem na koje ste navikli na poslu, Braineering vam to može omogućiti. Ove tehnologije podržavaju takozvane virtuelne desktop infrastrukutre (VDI) i omogućavaju pristup vašem desktopu sa bilo kog uređaja. Ukoliko želite da prenesete baš sve što je na ekranu uređaja na vašem poslu i da kontrolišete poslovni kompjuter na daljinu, ta mogućnost je takođe dostupna.

Bezbjednost na prvom mjestu

Naše tehnologije koriste naprednu funkciju mobilnog jedinstvenog prijavljivanja (mobile SSO), kako biste pristupili svim podacima koji su vam neophodni za posao. Bilo gde, sa bilo kojeg uređaja, možete da se priključite na sistem koristeći otisak prsta, što skida sa vas odgovornost za pamćenje mnoštva kredencijala za svaku posebnu aplikaciju. Ali, ovo ne smanjuje bezbjednost samoga sistema. IT tim postavlja napredne polise koje spriječavaju aplikacije sa vašeg uređaja da pristupe nekim podacima firme, u zavisnosti od toga na koju ste mrežu prikačeni i da li je ona bezbjedna, ili u zavisnosti od toga koji sekundarni uređaj je priključen na vaš laptop ili tablet. Takođe, ove polise spriječavaju kopiranje sadržaja mejlova i poruka ali i pristup mejlovima, četovima ili drugim aplikacijama preko kojih komunicirate. Ove sigurnsone funkcije omogućavaju da paralelno koristite mnoge aplikacije na telefonu na takav način da ne ugroze sigurnost podataka kojima pristupate. Vi ili vaš IT tim možete da postavite posebna pravila za svaku pojedinačnu aplikaciju i da pratite aktivnosti korisnika te aplikacije kako biste mogli još bolje da zaštitite one aplikacije i segmente sistema koji su najugroženiji.

Ne bacajte novac

Braineering je u potpunosti za racionalno i odgovorno trošenje sredstava, posebno u svjetlu ekonomske krize koja nam predstoji posle COVID-19. Nećete morati da radite sve od početka, nećete bacati opremu o sisteme koje već imate, nego ćete ih samo unaprijediti. Ove tehnologije su i napravljene na taj način da u sebe mogu da integrišu i starije aplikacije, operativne sisteme i uređaje, koje većina nas još koristi. Sa Braineering-om ćete lako iskoristiti već postojeće investicije, maksimalno upotrebiti hardver i softver koji već posjedujete i na fleksibilan način unaprijediti vaš IT ekosistem.

Naravno da ovi sistemi donose i mnoge druge pogodnosti koje variraju od slučaja do slučaja. U Braineering-u su vrlo raspoloženi da šire znanja o tehnologijama koje nam olakšavaju život i unapređuju poslovanje. Ukoliko vas interesuje nešto više o ovim ili bilo kojim drugim IT tehnologijama, posetite Braineering sajt i porazgovarajte sa inženjerima koji će vam detaljno objasniti mogućnosti IT-a za poseban slučaj vašeg biznisa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.