NavMenu

Spoljnotrgovinska razmjena u prvom kvartalu 624,3 mil EUR - Najviše robe izvezeno u Srbiju, Sloveniju i Mađarsku

Izvor: Mina Četvrtak, 30.04.2020. 12:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva tri mjeseca je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 624,3 mil EUR, što je 1,1% više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 88,5 mil EUR, što je 5,6% manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 2,3% i iznosio je 535,8 mil EUR.

- Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,5% i manja je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 17,9% - rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni mineralna goriva i maziva, u iznosu od 22,2 mil EUR, koji čine električna energija 18,1 mil EUR, kao i nafta i naftni derivati 2,8 mil EUR.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 121,5 mil EUR, koji čine drumska vozila 37,2 miliona, električne mašine, aparati i uređaji 26 mil EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 20,2 mil EUR, Slovenija 12 mil EUR i Mađarska 8,8 mil EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 96,7 mil EUR, Njemačka sa 51,2 mil EUR i Kina 48,8 mil EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.