NavMenu

Podgorica planira rebalans budežta sredinom godine - Realizacija kapitalnih projekata neće biti ugrožena

Izvor: Mina Četvrtak, 30.04.2020. 12:23
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/falco)
Glavni grad Podgorica će, zbog aktuelne epidemiološke krize, napraviti rebalans budžeta do polovine godine, saopštio je gradonačelnik Ivan Vuković. On je kazao da je potpuno očekivano da epidemiološka kriza ima ozbiljne ekonomske odnosno finansijske reperkusuje, koje nijesu zaobišle ni Glavni grad.

- Tako da ćemo svakako u jednom trenutku napraviti rebalans budžeta, računam do polovine godine - rekao je Vuković za Dan.

Rebalans budžeta, kako je saopštio, ni na koji način neće ugroziti realizaciju kapitalnih projekata, kao ni finansijsku stabilnost sistema jer je u Glavnom gradu i privrednim društvima zaposleno preko tri hiljade ljudi.

Budžet Glavnog grada iznosi 93,7 mil EUR.

- Zbog nešto slabije ekonomske aktivnosti na nivou cijele države, a što determiniše i punjenje budžeta, mi ćemo morati prosto te neke projekcije da izmijenimo i da u skladu sa tim izvršimo rebalans budžeta. Mislim da ćemo, zahvaljujući pripremi i kvalitetnom radu u prethodnom periodu, iz krize izaći relativno bezbolno - smatra Vuković.

On je dodao da su i ranije razmišljali o rebalansu, zbog realizacije jednog broja kapitalnog broja investicija i najava novih.

- U tom smislu plan nije izmijenjen, samo što ćemo se dodatno prilagoditi činjenici da je finansijska situacija bitno drugačija od onoga što je bilo ko mogao da pretpostavi - saopštio je Vuković.

On je naveo da jedan dio gradskih preduzeća osjeća posljedice krize, ali da će im Glavni grad finansijski pomoći ukoliko to bude potrebno.

- Činjenica je da jedan broj preduzeća osjeća posljedice krize jer je njihovo poslovanje direktno vezano za ukupnu situaciju, kao što su Parking servis i Tržnice i pijace. Mi ćemo iskoristiti ono što su finansijski mehanizmi da pomognemo onima kojima pomoć bude potrebna - rekao je Vuković.

On je kazao da se nijesu bavili projekcijama koliko će ljudi, kada je u pitanju Glavni grad, ostati bez posla.

- To je na menadžmentu svih preduzeća da procijeni da li će to biti jedan od paketa koji će pripremiti u okviru predstojećeg rebalansa. Trenutno ne vidim potrebu za tim osim onoga što je ranije prepoznato kao potreba za racionalizacijom broja zaposlenih u nekim od kompanija. To nije vezano za krizu, pa ne očekujem značajnije promjene - kazao je Vuković.

On je naveo da je Sekretarijatu za finansije dao sugestiju za osnivanje fonda za pomoć malom i srednjem biznisu.

- Činjenica je da jedan broj manifestacija koje su planirane u okviru recimo Podgoričkog kulturnog ljeta neće biti održan. Moja ideja je bila da možda iskoristimo ta sredstva kako bismo dodatno olakšali tešku situaciju u koju su se našli ljudi koji rade u malim i srednjim preduzećima. Čekam da se taj predlog uobliči - zaključio je Vuković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.