NavMenu

U Hrvatskoj se očekuje zaustavljanje rasta cijena i pad prometa stambenih nekretnina

Izvor: Tanjug Četvrtak, 30.04.2020. 12:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/StockSnap)Ilustracija
Poznavaoci prilika na hrvatskom tržištu nekretnina očekuju značajan pad prometa i zaustavljanje daljeg rasta cijena, nakon rasta u prošloj godini od devet odsto u odnosu na 2018, što je bila najviša stopa rasta od 2007.

Prošlogodišnji rast od devet odsto podržan je višim cijenama novih i postojećih objekata (8,3 odnosno 9,1%).

Prema pisanju Hine, najviši rast zabilježen je u Zagrebu 13,2%, dok su na Jadranu i na ostalim područjima zabilježene niže stope - 6,9 odnosno 3,8%.

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) očekuju zaustavljanje rasta cijena i pad prometa stambenih nekretnina. Kako navode, prvo tromjesečje 2020. zasigurno je donijelo daljnji rast cijena zbog očekivanja snažne privredne kontrakcije i posljedičnog rasta nezaposlenosti.

Daljnji rast cijena odnosno potražnje za stambenim nekretninama biće zaustavljen prisutnom neizvjesnošću i averzijom prema riziku.

- Očekujemo značajan pad prometa na tržištu stambenih nekretnina tokom drugog i trećeg tromjesečja budući da će osim smanjene potražnje deo tržišnih učesnika odložiti kupoprodaju nekretnina po trenutnim cijenama - kažu iz RBA.

Iz RBA navode i da su ubrzavanjem stopa rasta u prošloj godini u Hrvatskoj cijene stambenih nekretnina u prosjeku više nego dvostruko brže rasle na godišnjem nivou u odnosu na prosjek EU, koji je iznosio 4,2%.

U poređenju sa zemljama okruženja, navode, jedino je u Italiji zabilježen nastavak pada cijena stambenih nekretnina treću godinu zaredom, za 0,1% , dok ostale zemlje i dalje bileže rast.

Tako je, na primjer, u Češkoj zabilježen rast od 9,2%, Mađarskoj 14,8, Sloveniji 6,9 i Slovačkoj 9,1%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.