NavMenu

Vlada sprema treći paket mjera za podršku građanima i privredi - Prepoznati šanse za veća ulaganja u realni sektor i proizvodne djelatnosti

Izvor: Mina Četvrtak, 30.04.2020. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Vlada Crne Gore radi na donošenju trećeg paketa mjera za podršku građanima i privredi, u kojem će pomoć izvršne vlasti biti nesporna, saopštio je premijer Duško Marković i dodao da će ključnu ulogu u toj fazi imati finansijski sektor.

On je u Skupštini, tokom Premijerskog sata, kazao da kriza koja je počela izvorno nije ekonomska i da će za njeno prevazilaženje biti neophodno uključivanje bankarskog sektora.

- Država ne može i ne treba da bude sama u očuvanju privrede. Centralna banka (CBCG), Ministarstvo finansija, komercijalne banke i Investiciono razvojni find (IRF) za sada su najpotrebniji privredi. U pogledu ekonomskog opredjeljenja oni treba da budu jedno i zajedno - rekao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokrata (SD), Borisa Mugoše o trećem paketu pomoći privredi.

Marković je naveo da se radi na donošenju trećeg paketa pomoći, kao i da će podrška države biti nesporna i sasvim izvjesna.

- Očekujem da će poslovna zajednica prepoznati šanse za veća ulaganja u realni sektor i proizvodne djelatnosti. Nova ekonomska epoha mora početi proizvodnjom, da pronalazimo kupce za ono što smo proizveli i da za proizvedeno imamo plasman na domaćem tržištu - kazao je Marković.

Vlada će, kako je najavio, raditi na tome i u budućem periodu.

- Ovih dana dobijamo brojne inicijative i predloge koji se svode na to da se izdvoji novac i podijeli, a takve inicijative dobijamo od socijalnih partnera, kao i privrednih udruženja. Ovo je vrijeme kada treba više kreativnosti i napora da ono što uvozimo - proizvodimo u Crnoj Gori, a pokazali smo da to možemo i da imamo znanja za to - naveo je Marković.

On je pozvao partnere da predlože projekte, a da će Vlada obezbijediti novac da ih finansira.

- Zašto crnogorske kompanije ne naprave konzorcijum da se otvori cementara u Pljevljima? Zašto da veliki dobavljači ne zatraže podršku za pokretanje proizvodnje, prema potrebama zdravstva? Takve inicijative su potrebne - ocijenio je Marković.

Prema njegovim riječima, Vlada se uspješno nosi sa teretom vremena u kojem se živi i nastoji da zaštiti ekonomske interese privrede i građana.

- Naša politika nije politika davanja, poklona i preživljavanja, nego politika razvoja i izvjesne budućnosti - dodao je Marković.

On je naveo da je vrijeme da se formira posebno tijelo za razvoj malih i srednjih preduzeća, koje neće biti samo administrativna podrška, nego i finansijska i institucionalna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.