NavMenu

Svaki novi krov u Beču proizvodiće čistu energiju

Izvor: Eko Vjesnik Srijeda, 29.04.2020. 18:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Hans Braxmeier/ Pixabay)Ilustracija
Austrija je postavila cilj ugradnje fotonaponskih sistema na milion svojih krovova, a tom ostvarenju će svakako pomoći najnovije izmene i dopune građevinskih propisa Grada Beča. Ova reforma između ostalog donosi obavezu ugradnje fotonaponskih sistema na svakom novom gradskom krovu.

Morate priznati da Grad Beč nije mogao na ljepši način obilježiti Svjetski dan obnovljivih izvora energije (26. april). Ovonedeljna najava izmjena i dopuna bečkih građevinskih propisa glavnom gradu Austrije donosi veću mogućnost zaštite klime i digitalizaciju važnog privrednog sektora, a sam grad i život u njemu čini još pogodnijim za budućnost.

Članica bečkog gradskog vijeća zadužena za izgradnju stanova Katrin Gal i predstavnik Zelenih Peter Kraus najavili su u ponedeljak uvođenje obaveze ugradnje fotonaponskih sistema na svim novoizgrađenim krovovima i pokretanje prave digitalne transformacije u građevinskom sektoru.

- Ovom reformom građevinskih propisa Beč dodatno pripremamo za optimalnije prilagođavanje klimatskim promjenama i digitalizaciju. Time će naš grad postati savremeniji i pripremljeniji za zeleniju budućnost - kazala je Katrin Gal.

- Beč je napravio veliki korak prema obnovljivoj budućnost. Fotonaponski sistemi na bečkim krovovima postaju standard i ubrzavaju postupno napuštanje proizvodnje energije iz fosilnih goriva. Čista energija i očuvana okolina posebno su važni u ovom kriznom i neizvjesnom vremenu i zbog toga će od sada svaki novi krov u našem gradu proizvoditi obnovljivu energiju. To je naša formula za uspjeh u budućnosti - izjavio je predstavnik Zelenih Peter Kraus.

Promene koje će dodatno zaštititi klimu

Reformom građevinskih propisa Grada Beča pridodati su ciljevi koje treba uzeti u obzir pri izradi i izmjeni planova prostornog uređenja i razvoja. Tako su, na primjer, dodate mjere kojima se ublažavaju efekti klimatskih promjena, omogućava bolje upravljanje podzemnim vodama ili povećava primena načela cirkularne ekonomije.

Takođe, bečki savjetodavni odbor za urbanizam i prostorno uređenje od sada mora uključivati i najmanje jednog stručnjaka ili stručnjakinju u području zaštite klime i energije, što će ovoj ključnoj temi u budućnosti dati na još većoj važnosti. Za određene novogradnje u Beču je još ranije bilo potrebno osigurati ugradnju fotonaponskih sistema, no reforma građevinskih propisa sada donosi obavezu za sve nove stambene i obrazovne zgrade.

Snaga instaliranih fotonaponskih sistema treba da omogući proizvodnju električne energije za direktno napajanje zgrada, na primer, u njihovim zajedničkim prostorima. Takođe, tamo gdje ima smisla instalirati veću snagu FN sistema, ta opcija će moći da se koristiti u većoj mjeri zahvaljujući odgovarajućim finansijskim podsticajima.

Prema ranijim propisima, obavezna ugradnja FN sistema nije mogla da se primijeni tamo gdje to nije bilo moguće iz pravnih, tehničkih ili ekonomskih razloga. U budućnosti će u takvim slučajevima, s izuzetkom stambenih zgrada, solarna obaveza morati da se ispuni na rezervnim površinama, čime se generealno jača upotreba solarne energije i/ili drugih ekološki prihvatljivih izvora energije.

Digitalizacija u građevinarstvu

Reforma stvara i pravnu osnovu za uvođenje digitalizacije u sektor građevinarstva čime će se osigurati administrativno rasterećenje i delotvornije upravljanje u budućnosti. Od sada će svi zahtjevi za izdavanje građevinskih dozvola moći da se predaju elektronskim putem, pa će se u svakom trenutku biti moguće pratiti i nadgledati u kojoj je fazi njihovo rješavanje. Nadležnom tijelu će elektronskim putem moći da se predaju kopije građevinskih planova, a reforma reguliše i uvođenje elektronskog potpisa, elektronske dostave i opštih uslova za elektronski promet.

Punjači za električna vozila

Pri izgradnji novih zgrada, kao i pri većim renoviranjima postojećih, uvodi se i obaveza postavljanja punjača za električne automobile, kao i osiguranja dodatnog prostora za njihovu naknadnu instalaciju. Tačan broj propisan je zakonom i zavisi od toga da li je riječ o stambenoj zgradi ili zgradi druge namene. Ova dopuna pravilnika tako služi i promovisanju elektromobilnosti pa je u skladu s sprovođenjem prava Evropske unije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.