NavMenu

TIMOCOM-Transportni barometar - Promjenljivo evropsko transportno tržište u znaku korone

Izvor: Promo Četvrtak, 30.04.2020. 09:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Tokom krize izazvane koronom u prvom kvartalu 2020. godine došlo je do velikih kolebanja na transportnom tržištu.

Nesigurnost u vezi sa tokom krize izazvane korona virusom dovela je do naglog skoka ponuda tereta na evropskom transportnom tržištu.

- Mnoga preduzeća su u očekivanju zatvaranja granica i drugih ograničenja u vezi sa koronom požurila sa narudžbinama - komentariše Tilman Fecke, poslovni analitičar u kompaniji TIMOCOM, neobično visok rast ponude tereta postavljenih do sredine marta na vodećoj evropskoj berzi tereta.

Tako je TIMOCOM u prvom kvartalu 2020. godine zabilježio rast od 16% u poređenju sa istim periodom prošle godine; transport iz zemalja EU u pravcu Italije je povećan za 26%, prema Poljskoj čak za 53%. Posebno su tražena bila vozila hladnjače. Tražnja za transportima sa kontrolisanom temperaturom je u špicu bila za 50% veća u odnosu na prethodnu godinu, izvještava vlasnik berze tereta.

Količina tereta je sredinom marta opala za više od dvije trećine.

Prelomnu tačku rasta od sredine marta obilježava karantin širom Evrope koji je u velikoj mjeri doveo do obustavljanja proizvodnje i - sa izuzetkom trgovine životnim namirnicama - do naglog pada isporuka.

- Uprkos porastu transporta u oblasti životnih namirnica, količine tereta od sredine do kraja marta su opale za više od dvije trećine - izvještava Fecke. - Uporediva situacija još nikad nije postojala prije Vaskrsa. Dnevno je inače kod TIMOCOM-a postavljano do 750.000 ponuda tereta i tovarnog prostora.

(Foto: TIMOCOM)

Iako prevoznici tokom karantina grčevito traže naloge kako bi iskoristili svoje kamione, tovarni kapaciteti plasirani na tržište preko TIMOCOM-a u prvom kvartalu ove godine su opali. Tako je broj raspoloživih kamiona u prvom kvartalu opao širom Evrope za tri procenta u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine; u Njemačkoj je broj ponuda vozila opao čak za 15%. Kako je to moguće?

- Primijetili smo da su prevoznici zbog slabe iskorišćenosti kapaciteta povukli sa tržišta dio svog voznog parka -komentariše TIMOCOM-ov PR Gunnar Gburek.

Tako je zbog vanrednog stanja u kojem se svet nalazi ovih nedjelja došlo do distorzija na tržištu. Gburek je, uprkos tome, optimističan.

- Trenutno se primjećuje blagi trend rasta kod ponuda tereta. Međutim, tek u drugom kvartalu će se pokazati kako će se transportna privreda dalje razvijati u smislu pandemije korone.

Transportnim barometrom FreightTech preduzeće TIMOCOM od 2009. godine analizira podatke o kretanju transportne ponude i tražnje na berzi tereta integrisanoj u Sistem pametne logistike. Više od 130.000 korisnika generiše na ovaj način svakog dana do 750.000 međunarodnih ponuda tovarnog prostora i tereta. Sistem podržava preko 43.000 TIMOCOM-ovih klijenata da pametno, sigurno i jednostavno dostignu svoje logističke ciljeve.

Više informacija o transportnom barometru TIMOCOM-a možete pronaći na timocom.rs/usluge/transportni-barometar

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.