NavMenu

Srbija se suočava sa tužbom vrijednom 300 mil EUR zbog obustave izgradnje tržnog centra na Dunavu

Izvor: eKapija Srijeda, 29.04.2020. 17:19
Komentari
Podeli
(Foto: Nenad Stanković)
Privredno društvo BRIF TRES i njegovo zavisno društvo BRIF T-C dostavili su tužbu protiv Srbije vrijednu 300 mil EUR pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova zbog spora koji je usporio izgradnju trgovačkog centra u Beogradu, saopštili su njihovi zastupnici iz Advokatske kancelarije Stanković.

Kako se ističe, spor se tiče dugoročnog ugovora o zakupu koji je BRIF T-C potpisao sa Vladom Srbije 2004. godine nakon tenderskog postupka - u skladu sa kojim su se investitori obavezali da na lokaciji ranije deponije na rijeci Dunav izgrade moderan trgovački kompleks. U skladu sa uslovima zakupa, privredno društvo BRIF T-C bi rukovodilo trgovačkim centrom kada bude izgrađen.

Privredna društva BRIF tvrde da su investirala značajna sredstva u pripremne radove koji su bili neophodni na lokaciji, ali su im njihova ulaganja oduzeta usljed niza postupaka i propusta nadležnih organa u Srbiji.

- Treće lice je naime, podnijelo konkurentski zahtjev 2007. godine u pogledu jedne parcele zemljišta na čijem uređenju su privredna društva radila u skladu sa uslovima zakupa. To je dovelo do niza upravnih postupaka i na kraju do sudskog postupka koji se tiče zakonitosti inicijalnog tenderskog postupka. Sudski postupak je i dalje u toku - saopštili su njihovi zastupnici.

Kako navode, u isto vrijeme je katastar nepokretnosti u Srbiji odbio da upiše pravo zakupa privrednih društava BRIF u vezi sa zemljištem - sprječavajući ih da obezbijede neophodno finansiranje za nastavak projekta.

- Obavještenje o sporu je predato u julu 2019. godine u skladu sa Bilateralnim sporazumom o zaštiti investicija koji je Srbija potpisala sa Ekonomskom unijom Belgije i Luksemburga, ali strane nisu uspjele da postignu mirno rješenje spora. Privredna društva BRIF tvrde da njihova potraživana iznose približno 300 mil EUR - kažu iz Advokatske kancelarije Stanković i dodaju da je Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova 27. aprila registrovao tužbu koju je dostavilo privredno društvo BRIF TRES i njegovo zavisno društvo BRIF T-C.

Iako su oba BRIF pravna lica registrovana u Beogradu, tužba je, kako navode, predata u skladu sa Bilateralnim sporazumom o zaštiti investicija koji je Srbija potpisala sa Ekonomskom unijom Belgije i Luksemburga.

- Po shvatanju publikacije Global Arbitration Review, privredna društva BRIF se oslanjaju na taj sporazum budući da njihovo matično društvo ima sjedište u Luksemburgu - kažu zastupnici.

BRIF TRES zastupaju advokati iz četiri firme: White&Case u Parizu, luksemburška firma CAS, Advokatska kancelarija za parnice i arbitražu Oplus sa sedištem u Parizu i advokati iz kancelarija Stanković u Beogradu.

Srbija ima tri druga spora pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova. Detaljniji podaci o jednom od njih su nedavno objavljeni - tužba vrijedna 67 mil EUR koju su podneli kanadski investitori zbog navodne eksproprijacije farme mleka - nakon što je Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova objavio nekoliko dokumenata iz ovog predmeta u februaru.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.