NavMenu

Eco-team traži zaustavljanje podsticaja za male hidroelektrane

Izvor: Mina Srijeda, 29.04.2020. 14:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)Ilustracija
Izmjenama i dopuna Zakona o energetici, koje je Vlada stavila na javnu raspravu, moraju se zaustaviti podsticaji za investitore za male hidroelektrane (mHE), ocijenili su predstavnici nevladine organizacije Eco-team.

Oni su kazali da je Ministarstvo ekonomije, u jeku globalne krize i najvećeg javno-zdravstvenog izazova s kojim se Crna Gora suočila u novijoj istoriji, pokrenulo postupak za donošenje izmjena i dopuna Zakona o energetici.

- S obzirom na netransparentnost cijelog procesa donošenja novog zakona, kao i činjenicu da je javna rasprava u toku i traje do sjutra, predstavnici civilnog društva uložili su svoje komentare" -navodi se u saopštenju.

U NVO Eco-team smatraju da je taj zakon prilika da Crna Gora riješi dugogodišnji problem netransparentnog razvoja i odlučivanja u energetskom sektoru, koji se u prethodnim godinama, kako tvrde, pokazao kao izuzetno štetan za cijelo društvo i životnu sredinu.

- Prije svega to se odnosi na povlašćenu proizvodnju struje u mHE, gdje sav teret snose građani Crne Gore, koji moraju živjeti s devastiranim rijekama i uništenom životnom sredinom - rekli su iz Eco-teama.

Iz te NVO su podsjetili da je krajem prošle godine formirana radna grupa za pripremu izmjena i dopuna Zakona o energetici i da su predstavnici Eco-teama postali njen član.

Eko-team je poslao komentare na predloženi akt, između ostalog, da je potrebno ukinuti podsticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, jer je dosadašnja praksa pokazala da proizvode višemilionsku štetu dijelom društvu i državi, a sa druge strane pogoduju "samo šačici privatnih investitora".


- Kroz novo zakonsko rješenje potrebno je jasno propisati da razvoj energetskih djelatnosti treba da bude radi zaštite javnog interesa, koji predstavlja zajednički, opšti interes svih pripadnika jedne društveno-političke zajednice - rekli su iz NVO Eco-team.

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, kako smatraju, ne smije da ugrožava održivi razvoj i zaštitu životne sredine, što se dominantno odnosi na projekte izgradnje mHE.

"Vrijeme je da se relevantne institucije posvete osmišljavanju sistema koji će na ekonomski pravedan i socijalno pravičan način osigurati ekološki prihvatljivu energetsku budućnost zemlje - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.