NavMenu

Olakšicama i kreditima podstaći snažniji razvoj malih i srednjih preduzeća

Izvor: Mina Srijeda, 29.04.2020. 13:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Država bi trebalo da dodatno podstakne snažniji razvoj malih i srednjih preduzeća preko različitih olakšica ili Investiciono razvojnog fonda (IRF), ali i da pruži priliku novim sektorima, kao što je informaciono-tehnološki (IT), pokazalo je istraživanje o uticaju pandemije koronavirusa na građane Crne Gore.

U regionalnom istraživanju o stavovima građana i reakciji države na pandemiju koronavirusa, koje je sprovedeno u aprilu, navodi se da ohrabruje što su građani u Crnoj Gori u velikoj mjeri optimistični i što ne očekuju da će epidemija ostaviti dugoročnije posljedice na njihove prihode i stabilnost države.

- Građani podržavaju i mjere koje nadležne institucije predlažu i sprovode. U periodu skoro pa vanrednog stanja, solidarnost i saglasnost izvršne vlasti i građana koje ona zastupa neophodna je za efikasno sprovođenje mjera ka oporavku i prevazilaženju krize - navodi se u u istraživanju koje su za Crnu Goru uradili ekonomski analitičar Mirza Mulešković i politikolog i odbornik u Skupštini Opštine Bar, Ammar Borančić.

Dobar pokazatelj u tom smislu, kako je ocijenjeno, jesu i prevaziđene dnevno-političke podjele u percepciji građana i usmjerenost na "veći cilj".

Eidemija COVID-19 je, prema istraživanju, potpuno promijenila živote ljudi i način kako pojedinci doživljavaju svijet oko sebe.

- Države su uvele niz preventivnih mjera koje su đelimično ili potpuno ograničile određene aktivnosti koje su prije epidemije bile svakodnevne - navodi se u istraživanju.

Građani su ocijenili i da je epidemija dovela i do jačanja države kao aparata i njenu sve veću uključenost u živote građana i na tržištu.

- Međutim, mišljenja ispitanika su podijeljenja u smislu da dio njih vjeruje da je takvo stanje trenutno usljed epidemije, dok druga polovina onih koji primjećuju rast uticaja države strahuje da će se takva situacija nastviti i nakon epidemije i imati dugoročnije posljedice na njenu ideološku ulogu - navodi se u istraživanju.

U Crnoj Gori istraživanje je rađeno online na uzorku od 400 ispitanika u svim opštinama.

Više od polovine građana Crne Gore, njih 50,3%, reklo je da je zadovoljno trenutnim prihodima domaćinstva.


Oko 65% ispitanika je zaposleno, dok je 13% istaklo da su zaposleni, ali da ne rade usljed pandemije koronavirusa.

- Svega 16% ispitanika je reklo da pandemija neće uticati na njihove porodične budžete. Od ukupnog broja ispitanika, njih 23% strahuje da će zbog pandemije izgubiti posao, dok se 77% ne boji takvog scenarija - dodaje se u istraživanju.

Većina ispitanika smatra da je pandemija u značajnoj mjeri uticala na ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori, a najviše na turizam, saobraćaj, poljoprivredu i trgovinu.

Većina građana, obuhvaćena istraživanjem, vjeruje da će crnogorskoj ekonomiji biti potrebno od jedne do tri godine da se oporavi od negativnih trendova izazvanih pandemijom.

Veliki broj ispitanika je naveo da treba raditi na povezivanju svih sektora u Crnoj Gori i promociji nacionalnih proizvoda.

Tako su naveli da bi se što hitnije moralo raditi na povezivanju trgovinskih lanaca i sitnih proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, podizanju svijesti građana o kupovini domaćih proizvoda i stvaranju saradnje hotela i drugih ugostiteljskih objekata sa crnogorskim proizvođačima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.