NavMenu

Turistički radnici traže da im se sve obaveze odlože na godinu dana - "Od sezone neće biti ništa, svi ugovori sa agencijama otkazani"

Izvor: Mina Srijeda, 29.04.2020. 11:26
Komentari
Podeli
(Foto: dvoevnore/shutterstock.com)
Od ljetnje turističke sezone ove godine neće biti ništa i niko ne treba da se zavarava, saopštio je potpredsjednik Udruženja ugostitelja Budve, Ilija Armenko i dodao da turistički poslenici ozbiljno shvataju situaciju, jer su im ugovoreni aranžmani otkazani.

- Ne treba da se neko zavarava da će nešto biti od sezone. Svi ugovori sa agencijama su otkazani. Ima među nama onih koji su mišljenja da bi nešto gostiju, ipak, moglo da bude u avgustu i septembru, ali vjerujem da je i to veliko pitanje - rekao je Armenko za Dan.

On je kazao da su Rusi suspendovali letove do 1. septembra, što najavljuju i Česi i Francuzi.

- Iz Srbije neće doći niko, osim onih koji imaju vikendice i apartmane. Koliko znam, gosti iz Srbije razmišljaju ako negdje budu išli da to bude Grčka ili će ostati u svojoj državi - naveo je Armenko.

Prema njegovim riječima, svi koji imaju apartmane dio su turističkog sektora, ali ne čuje da neko postavlja pitanje šta će biti sa izdavaocima, jer sezone nema.

- Tražimo i mi da nam se odlože sve obaveze, porezi, doprinosi i krediti na godinu. Veliko je pitanje da li će biti turizma i iduće godine, zato bi bilo dobro da ova bude na stendbaju. U suprotnom, niko od nas ne bi mogao da izdrži finansijski, jer svakog mjeseca imamo izdatke - kazao je Armenko.

On je dodao da oni ne spadaju u mala i srednja preduzeća, već da čekaju sezonu da bi izdali hotele, sobe i apartmane.

- Svi ugovori sa agencijama su otkazani za glavnu sezonu, a pitanje je šta nas čeka u postsezoni. Dolazak u septembru zavisio bi od epidemiološke situacije i otvaranja granica u okruženju. Trenutno to ne može da se predvidi, jer je mnogo nepoznanica - saopštio je Armenko.

On je naveo da je pitanje, ako neko od gostiju dođe, kolika će biti njegova platežna moć.

Armenko smatra da će među najvećim problemima sektora biti obezbjeđenje radne snage.

- Interesuje nas da li će 18. maja kada se otvore lokali moći da dođe radna snaga. Od nas će se tražiti da moramo poštovati epidemiološka pravila i procedure. Dozvolili su da otvorimo objekte, ali nemamo radnu snagu. Uzalud je to da danas svi otvorimo, jer nema ko da radi. To je besmisleno - kazao je Armenko.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.