NavMenu

Pripremljen set uputstava za privrednike koji počinju sa radom - Nijedna mjera neće iziskivati dodatne troškove

Izvor: Mina Srijeda, 29.04.2020. 15:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Od ponedjeljka počinju da rade individualne trgovine, frizeri i kozmetičari, taksi službe unutar gradova i gradski saobraćaj u opštinama gdje nema zaraženih, rekla je ministarka ekonomije Dragica Sekulić na redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

Stoga je Ministarstvu, kako je saopštila, stigao veliki broj upita privrednika u vezi toga koje će mjere morati da poštuju.

- Pripremili smo cijeli set upustava koji će odmah sjutra, nakon usvajanja na NKT-u, biti dostupni svim privrednicima putem različitih veb sajtova - kazala je Sekulić.

Ona je navela i da je u Privrednoj komori (PKCG) pokrenut u Call centar koji će tokom srijede biti u testnoj fazi, a već od četvrtka u punoj funkciji.

- Broj telefona je 080 000 111 i on će biti na raspolaganju privredi za sva pitanja vezano za rad od ponedjeljka - rekla je Sekulić.

Ona je poručila da nijedna mjera neće biti takva da izaziva dodatne troškove ili komplikuje rad privrednika.

Na pitanje ko je u obavezi da obezbijedi zaštitne maske u kafićima, salonima i preduzećima i da li je isplativo da ugostiteljski objekti nastave sa radom, sa obzirom na ulaganja koja imaju u vezi sa zaštitnom opremom, Sekulić je odgovorila da ne bi prejudicirala da li će se bilo kome to isplatiti.

- U ovom trenutku nije poznato koji uslove će ugostitelji morati da poštuju kako bi mogli da obavljaju svoju djelatnost - dodala je Sekulić.

Zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ), Senad Begić, kazao je da su određene opštine već počele sa besplatnom podjelom maski i da poslodavac ima obavezu da obezbijedi maske za zaposlene.

Nije bilo poskupljenja osnovnih životnih namirnica

U aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori, prema informacijama Tržišne inspekcije, nije došlo do rasta cijena osnovnih životnih namirnica, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

- Ako govorimo o ograničavanju rasta cijena, onda možemo da govorimo o ograničavanju rasta cijena osnovnih životnih namirnica, ali mi zaista nemamo informaciju da je došlo do tog rasta - kazala je Sekulić na pitanje da li će Ministarstvo zakonskim izmjenama obuzdati rast cijena na slobodnom tržištu.

Sekulić je objasnila da je poprilično ležerno očekivati da bilo koja država može da ograniči sve cijene.

- Pažljivo sam pratila šta se dešava na tržištu. Tržišna inspekcija je svakodnevno u trgovinskim objektima. Imali smo slučajeve da je u jednom trenutku došlo do rasta cijena bijelog luka, đumbira ili nekih artikala koji se ne mogu smatrati osnovnim životnim namirnicama - poručila je Sekulić.

Ona smatra da su trgovci vrlo odgovorno postupili u aktuelnoj situaciji i da su svi trgovački objekti bili izuzetno dobro snabdjeveni.

- Ukoliko je i došlo do promjene cijena nekih proizvoda, vjerovatno se radi o onim artiklima koji su imali promjenu u sferi proizvodnje, ili od dobavljača. Ne vidim razlog zašto bi u ovom trenutku razmišljali o bilo kakvom ograničavanju cijena - dodala je Sekulić.

Zalihe pšenice za crnogorske mlinove

Na pitanje da li je kupovina 10.000 tona pšenice iz Francuske, koja treba da stigne, bila povoljnija od one koju Crna Gora kupuje iz Srbije, Sekulić je odgovorila da država u prethodnom periodu nije kupovala pšenicu, već da su to radili pojedini crnogorski privrednici.

- U jednom trenutku, razmatrajući situaciju na tržištu u regionu, donijeli smo odluku da bi bilo dobro da izanaliziramo moguće alternativne pravce pribavljanja osnovnih životnih namirnica. S obzirom da u jednom periodu nije bilo moguće uvoziti brašno iz Srbije, tada su naši mlinovi aktivirani i oni su pojedinačno uvozili pšenicu iz te zemlje - objasnila je Sekulić.

Tada je, kako je navela, donijeta odluka da bi bilo dobro da se obezbijede značajne količine pšenice za crnogorske mlinove, ali ih nije bilo moguće nabaviti ni u regionu ni šire.

- Moguće ih je bilo naći na francuskom ili američkom tržištu. Uspostavili smo komunikaciju sa francuskim Ministarstvom poljoprivrede, koje je dalo nalog njihovom Udruženju proizvođača pšenice da nam obezbijede te količine - rekla je Sekulić.

Isporuka treba da stigne krajem sedmice i radi se o veoma kvalitetnoj pšenici.

- Pšenica je berzanska roba i različitog su kvaliteta pšenice iz različitih država. Javna je informacija po kojim cijenama se ona može naći na kojem tržištu - kazala je Sekulić.

Pšenica će biti skladištena u silosu u luci Bar i biće prodavana crnogorskim mlinovima za potrebe proizvodnje brašna u Crnoj Gori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.