Izvor: Vijesti | Utorak, 28.04.2020.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usljed pandemije mnoge zemlje će se okrenuti razvoju domaćeg turizma - Hotelijeri da analiziraju tržišta, prilagode ponudu i cijene

Ilustracija (Foto: Andrey Burmakin/shutterstock.com)
Hotelijeri i ostali crnogorski turistički poslenici moraju sada istraživati tržišta, pratiti najave otvaranja granica i politika putovanja kako bi sa tim uskladili svoj marketinški fokus, dinamiku otvaranja kapaciteta i cjenovnu politiku, kazao je u razgovoru za Vijesti partner u konsultantskoj kući BlueRock Consulting Andrej Šimatić.

Ova konsultantska kuća nedavno je završila istraživanje turističkog tržišta u Austriji prema kojem 47% građane te države razmišlja o odlasku na odmor ako se popravi situacija sa epidemijom virusa korona, od čega bi tri odsto došlo u Crnu Goru. Ti koji bi došli traže mir, bezbjednost ali i mogućnost povrata svog novca u slučaju da se predomisle do samog dana dolaska.

BlueRock Consulting je za istraživanje izabrala Austrije, pošto je to jedno od tržišta na kojima rade radimo. Kako je Šimatić rekao za pdgorički list, kompanija je mogla da zahvati dobar i reprezentativan uzorak cijele zemlje. Pritom, Austrija najavljuje otvaranje granica, ali poziva svoje stanovništvo da ostanu doma, pa je bilo vrlo zanimljivo dobiti direktan odgovor od Austrijanaca umjesto od njihovih državnih ili administrativnih predstavnika....

- Austrija je izabrana i s obzirom na relevantnost Austrije kao emitivnog tržišta za region bivše Jugoslavije. Odnosno, ključni faktori u odabiru su bili veličina emitivnog tržišta, kao i faktor drive-in mogućnosti s obzirom na trenutna ograničenja avionskog prevoza i generalne podijeljene percepcije sigurnosti vazdušnog prometa, pa se Austrija izdvojila po veličini. Naravno, sljedeće najveće emitivno tržište, po ovom principu drive-in turista bi bila Njemačka, pa dalje slijede Češka, Mađarska, itd. zemlje iz neposrednog okruženja - rekao je ŠImatić.

Kako ističe, u ovoj konsultantskoj kući mišljenja su da je ključno sprovoditi ovakva istraživanja na svim emitivnim tržištima, kako bi omogućili hotelijerima i svim turističkim poslanicima koji se oslanjaju na strane goste, da izbjegnu donošenje odluka "na slijepo".

- Austrija u jednu ruku može služiti kao smjernica potencijalnog razmišljanja u zemaljama koje efikasno kontrolišu pandemiju (ili barem odaju javnosti utisak da je situacija pod kontrolom). No, svako emitivno tržište je zaista specifično za sebe, te se za konkretne uvide i zaključke treba ipak provesti fokusirano istraživanje - kaže sagovornik Vijesti.

Šimatić je istakao i da je BlueRock Consulting jako dobro upoznat sa turizmom u Crnoj Gori.

- Naš tim je aktivno radio na nizu projekata u turizmu u Crnoj Gori - poput analize poslovanja hotelijerstva, planiranja luksuznih resorta, unapređenje operacija u pojedinim hotelskim objektima, transakcijama i sl. te već niz godina redovno prezentuje analize crnogorskog turističkog tržišta i svjetske trendove na vašoj međunarodnoj konferenciji za turizam i nekretnine FREI u Budvi. No, istraživanje ovog tipa primarno je usmjereno na sentiment emitivnih tržišta, a sa ciljem što kvalitetnije pripreme učesnika u turizmu za sezonu, da odgovore na suštinska pitanja za održanje poslovanja (pr. cjenovne politike, dinamika otvaranja kapaciteta, dinamika i fokus marketinške komunikacije i sl.) - ističe Šimatić.

Kako su najbrojniji turisti u Crnoj Gori iz Rusije, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji čine skoro polovinu ukupnog broja, sagovornik Vijesti kaže da je za naredni period generalni očekivani trend je veći fokus na "auto destinacije" (drive-in) i skraćenje prosječne dužine boravka u destinaciji.

- Rusija ima dosta velike izazove u borbi s virusom, što bi moglo postaviti ograničenja u smislu otvaranja granice i generalne vazduđne povezanosti te definitivno predstavlja rizik. Sentiment tržišta ne možemo procijeniti bez istraživanja, ali sigurno se razlikuje zavisno o segmentima (veća elastičnost kod niže kupovne moći). Potražanja će u svakom slučaju biti niža, ali u slučaju da se pravovremeno i fokusirano komunicira ponuda koja je vezana na potrošačima bitne elemente u ovom trenutku (sigurnost, izoliranost etc.) možda se dio potražnje ipak može obuhvatiti. U svakom slučaju, potrebno je raditi ovakva instant istraživanja, i to periodično, da bi se uvidjele razlike od istraživanja do istraživanja, jer tek kad to napravimo za tržišta koja pratimo, onda možemo imati konkretnije preporuke i znanje, sve ostalo je nagađanje - kaže Šimatić.

Po pitanju tržišta Srbije i BiH, osim gore navedenih faktora, po mišljenju stručnjaka iz BlueRock Consultinga, ključno je kako će se ekonomski odraziti situacija na stanovnike, kao i reakcija tih zemalja po pitanju turizma, na primjer podsticanje domaćeg turizma.

- Dio turista koji su možda planirali provesti svoje ljeto u zemljama poput Španije ili Italije, potencijalno uz pravu ponudu možda preusmjere svoj fokus na Crnu Goru. Ali generalna pretpostavka je da učesnici u turizmu ipak treba da se spreme na značajno manju potražnju, i preusmjeravanje ponude ka unutrašnjem turizmu, što je sa druge strane za Crnu Goru, zbog veličine tržišta, još veći izazov - ističe Šimatić.

Oko 95% ukupnih posjeta turista u Crnoj Gori su ostvarili stranci. Na pitanje Vijesti da li će ove godine uopšte biti moguća njihova posjeta i da li ima najava ili prognoza o ukidanju ili ublažavanju zabrana međunarodnog saobraćaja, Đimatić odgovara:

- Svaka zemlja upravlja sa epidemijom na svoj način i samostalno odlučuje o popuštanju mjera. Naš tim stručnjaka prati i upoređuje mjere koje pojedine zemlje sprovode ne samo u segmentu međunarodnih kretanja (drumskog, avio i vodenog saobraćaja), već i u segmentu podrške sektoru turizma u svojim nacionalnim ekonomijama. Za sada ima najava o popuštanju mjera restrikcije, ali u smislu otvaranja granica i politika prelaska stranih turista postoje tek glasna razmišljanja i široke konsultacije bez konkretnih akcija (koridori, prolazi uz potvrdu etc.). Mislim da ćemo na to morati pričekati da prođu prvi i drugi talas popuštanja mjera i rezultate u skladu sa tim. Ali još jednom se vraćam, budući da se Crna Gora u prihodima od turizma dominantno oslanja na strane turiste, ključno je da se prati situacija na emitivnim tržištima kako bi reakcija u zemlji bila adekvatna - zaključuje Andrej Šimatić u razgovoru za Vijesti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.